Queer boeken
Zwemmen in het donker - Tomasz Jedrowski
Terug naar alle boeken
fictie Jongen-jongen vertaald Fictienee
Tomasz Jedrowski

Zwemmen in het donker

Vertaald door: Maaike Bijnsdorp & Lucie Schaap
Uitgeverij: Meulenhof
ISBN 9789029093187

Het is 1980 en in Polen is er een communistische regering aan de macht. De jonge student Ludwik moet samen met zijn medestudenten een tijd verblijven op een landbouwkamp. Daar ontmoet hij de knappe Janusz en wordt meteen verliefd. De liefde is wederzijds en ze gaan samen kamperen in de Poolse natuur. Ze zetten hun tent op vlak naast een meer en beleven daar een ongelofelijk romantische zomer.

Maar als de jongens terugkeren naar Warschau, lijken de romantiek en de zomer verder weg dan ooit: niemand mag weten van hun liefde, want homoseksualiteit is streng verboden. Ludwik heeft veel kritiek op de Poolse Verenigde Arbeiderspartij en wil het liefst naar het Westen vluchten, maar Janusz wil daar helemaal niets van weten en denkt heel anders over de politieke situatie in Polen. Hij ziet juist kansen die hij onder het kapitalisme nooit zou hebben gekregen. Kan hun relatie deze grote verschillen overleven?

De Duits-Poolse Tomasz Jedrowski zette zich met zijn debuut meteen neer als een geweldig schrijver. Over de hele wereld ontving bij lovende recensies waarin hij onder meer vergeleken werd met Alan Hollinghurst, Edmund White en andere grote namen uit de gay literatuur. En dat is ook niet vreemd, want Zwemmen in het donker heeft het helemaal in zich om een ├ęchte klassieker te worden. Met prachtige, literaire zinnen vertelt Jedrowski een mooi en meeslepend liefdesverhaal. Tegelijkertijd zet hij een prachtig tijdsbeeld neer van het communistische Polen van de jaren ’80. Het is dan ook een boek dat diepe indruk maakt.

Terug naar alle boeken