Queer boeken
Zomerburen - Rianne Robben
Terug naar alle boeken
Meisje-meisje FictieYALezen voor de lijst
Rianne Robben

Zomerburen

Uitgeverij: Rianne Robben
ISBN 9789463492027

Er verschijnen de laatste jaren steeds meer young adult-boeken over hoofdpersonen die gay, lesbisch of trans zijn. Maar er zijn helaas nog altijd een paar letters uit de LHBTQIAP+-term die een stuk minder vaak aan bod komen en soms zelfs vergeten worden. De ‘B’ van biseksualiteit is daar één van. Gelukkig brengen boeken zoals Zomerburen van Rianne Robben daar langzaam maar zeker verandering in. Deze young adult-roman gaat over Olivia die tijdens een zomervakantie in Drenthe ineens begint te twijfelen aan haar seksualiteit. De reden? Het leuke en knappe buurmeisje Ilse.

Olivia’s vriendje Niels vertrekt in de eerste week van hun zomervakantie naar Australië en laat haar achter in Nederland. Hij wil ook nog eens ‘een pauze nemen’ in hun relatie en dat past al helemaal niet binnen Olivia’s toekomstplannen – samen Nederlands gaan studeren in Amsterdam. Overmand door verdriet besluit ze haar zomer door te brengen bij haar oma en opa in Drenthe. Al snel begint Niels wat meer contact met haar te zoeken en nodigt haar zelfs uit om naar Australië te komen. Eerst is Olivia daar heel blij mee, maar iets doet haar toch twijfelen. Of beter gezegd iemand: Ilse, het buurmeisje van haar opa en oma, is wel erg leuk…

Vroeger werd er vaak tegen Rianne Robben gezegd dat ze door haar dyslexie nooit een boek zou kunnen schrijven, maar ze liet zich niet ontmoedigen. Gelukkig maar, want daardoor kunnen wij nu haar debuut lezen: Zomerburen. Robben beschrijft hierin de zoektocht en worstelingen van haar hoofdpersoon Olivia. Ze twijfelt niet alleen over haar seksualiteit, maar ook over haar toekomst en haar studieplannen. Het is een interessante, maar ook leerzame roman geworden. Robben geeft veel informatie over bijvoorbeeld de queer community en Drenthe. En door die locatie is deze young adult-roman ook nog eens erg origineel: want hoeveel romans over de liefde tussen twee meisjes spelen zich nou af op het Drentse platteland?

Terug naar alle boeken