Queer boeken
Özcan Akyol Gekozen door:
Özcan Akyol
Zilver - Adriaan van Dis
Lees dit fragment Stem op dit fragment Terug naar alle boeken
Jongen-jongen FictieLezen voor de lijst
Adriaan van Dis

Zilver

Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN 9789025444914

Op de achterflap van het boek staat de zin: ‘Een jongen moet man worden.’ Zilver is dan ook een échte coming of age-roman: het gaat over de ontdekkingstocht van een jongen in de puberteit. Schrijver Adriaan van Dis richt zich daarbij vooral op het allerbelangrijkste onderwerp voor tieners: seksualiteit. Niet voor niets luidt de ondertitel of Het verlies van de onschuld: zijn onschuld raakt de jonge Zilver zeker kwijt.

Zilver is dertien jaar en staat daarmee aan het begin van zijn puberteit. De gevoelens en verlangens die daarbij horen, zijn voor deze dromerige en gevoelige jongen maar verwarrend. Hij denkt en droomt over meisjes. Verkering, zoenen, vrijen – Zilver wil het allemaal. Als hij geld steelt van zijn gouvernante, wordt Zilver naar een streng internaat gestuurd. Er zijn daar alleen maar jongens, maar zijn seksuele ontdekkingstocht gaat gewoon door. Zo ontmoet hij László en Douzy, twee bijzondere jongens. Ze maken hem allebei in de war: wil hij toch liever een jongen dan een meisje?

Zilver is een literair boek. Van Dis schrijft misschien niet altijd even eenvoudig en toegankelijk, hij maakt wel prachtige en poëtische zinnen. Soms lijken ze zo uit een gedicht afkomstig te zijn. Met mooie metaforen en intrigerende gedachtegangen schrijft hij over een jongen die zijn seksuele gevoelens aan het ontdekken is. Toch zul je het boek snel uit willen lezen, deels uit nieuwsgierigheid naar de keuze die Zilver zal gaan maken: kiest hij uiteindelijk voor mannen of gaat hij toch voor vrouwen?

Terug naar alle boeken