Queer boeken
Yes, please! - Lucas De Man & Mariëlle de Goede
Terug naar alle boeken
Jongen-jongen Meisje-meisje Non-fictie
Lucas De Man & Mariëlle de Goede

Yes, please!

Uitgeverij: Lev.
ISBN 9789400512092

Yes, please! bevat de resultaten van een bijzonder onderzoek naar de erotische fantasieën van mensen in Nederland en Vlaanderen. Het openhartige non-fictieboek is op het eerste gezicht misschien niet een overduidelijk queerboek, maar bij lezen zal al snel blijken dat veel fantasieën het concept ‘gender’ lijken te ontstijgen. De onderzoekers hebben dan ook geen duidelijk onderscheid gemaakt tussen gay en straight: lesbische fantasieën, fantasieën van gays en heterofantasieën staan door elkaar heen. Wanneer er wél duidelijke verschillen waren in de bevindingen, worden die bovendien expliciet benoemd. Het boek is dus voor bijna iedereen interessant, maar belangrijker nog: het lezen zal voor bijna iedereen bevrijdend werken.

Schrijvers Lucas De Man en Mariëlle de Goede reisden in 2018 en 2019 Nederland en Vlaanderen door en ondervroegen meer dan driehonderd mensen naar hun meest erotische fantasie. In Yes, please! zijn een groot aantal van die fantasieën gebundeld. Ze zijn ingedeeld aan de hand van negen meest voorkomende categorieën. Ieder hoofdstuk is weer ingedeeld in subcategorieën waarbij steeds eerst een stukje theorie wordt gegeven en vervolgens wordt dat ingekleurd aan de hand van de fantasieën van échte mensen. In het kader van ‘queer’ is het hoofdstuk over erotische flexibiliteit natuurlijk extra interessant: bijvoorbeeld genderbenden of heteromannen die fantaseren over andere mannen.

Praten over seksuele fantasieën is nog altijd voor veel mensen een taboe, vaak zelfs binnen relaties. Yes, please! doorbreekt dat taboe en laat zien dat dat helemaal niet nodig is: iedereen fantaseert en de mogelijkheden zijn eindeloos. Er is dus ontzettend veel variatie mogelijk, maar tegelijkertijd zijn er ook veel overeenkomsten tussen de fantasieën van mensen. Er zijn meer van dit soort interessante ontdekkingen. Het boek is dan ook zeer leerzaam en soms zelfs inspirerend. Het werkt ook goed als reflectie. De vele fantasieën zetten je aan het nadenken over je eigen seksualiteit. Wat daarbij vooral fijn is: je zult er al snel achter komen dat wat je zelf fantaseert helemaal niet zo bijzonder of gek is.

Terug naar alle boeken