Queer boeken
Wie is nou normaal? - Lisa Williamson
Terug naar alle boeken
Gender FictieYA
Lisa Williamson

Wie is nou normaal?

Vertaald door: Lydia Meeder en Barbara Zuurbier
Leen dit boek
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN 9789047708490

Het is haar debuut, maar Lisa Williamson heeft meteen de juiste toon te pakken. In haar young adult-boek Wie is nou normaal? schrijft ze erg goed over verlangens en gevoelens. Ze doet dat op zo’n manier dat ze de gedachten van haar personages niet alleen invoelbaar maakt voor cisgender jongeren, maar ook herkenbaar voor trans jongeren. En natuurlijk vertelt ze ook gewoon een erg mooi verhaal.

In het allereerste hoofdstuk beschrijft David, een van de twee hoofdpersonen, wat hij als achtjarige wilde worden: een meisje. Hoewel de wensen van zijn klasgenoten allemaal zijn veranderd, is dat bij David niet het geval. De andere hoofdpersoon is Leo, een jongen die nieuw is op school. Er gaan grote geruchten de ronde over waarom hij van zijn vorige school is gegaan. Maar wat er echt is gebeurd, dat weet niemand. Wanneer David en Leo vrienden worden, ontstaat er een vriendschap met twee grote geheimen.

Williamson zorgt voor een fijne afwisseling in het verhaal door het te vertellen vanuit zowel David als Leo. Het zijn twee personages met ieder hun eigen problemen. Het boek gaat daardoor niet alleen over transgender zijn, maar ook over familieproblemen, pesten en vooral ook over vriendschap. Leo en David bouwen namelijk een bijzondere band met elkaar op.

Williamson werkte twee jaar lang voor de Gender Identity Development Service in Londen, een organisatie die kinderen en jongeren met genderproblemen helpt. Haar ervaringen die ze daar heeft opgedaan, hebben haar zeker geholpen met het boek. De gevoelens en situaties die ze beschrijft zullen voor veel trans jongeren herkenbaar zijn. Zo heeft ze op een bijzondere manier haar werk doorgezet: Wie is nou normaal? zal kinderen en jongeren met vragen over gender helpen.

Terug naar alle boeken