Queer boeken
We zullen niet te pletter slaan - Nina Polak
Terug naar alle boeken
Meisje-meisje FictieLezen voor de lijst
Nina Polak

We zullen niet te pletter slaan

Uitgeverij: Prometheus
ISBN 9789044621778

Nina Polak (1986) wordt gezien als een veelbelovend literair talent. Dat is al zo sinds haar debuutroman uit 2014, We zullen niet te pletter slaan, die met veel enthousiasme werd ontvangen. Lovende recensies, nominaties voor literaire prijzen en een opname in QUEER als één van de vierenveertig literaire hoogtepunten van de Nederlandstalige naoorlogse literatuur. Het is logisch dat dit prachtige boek ook een plekje op deze site heeft, want de indrukwekkende roman over liefde en familie is absoluut een aanrader.

Op een dag komt er een einde aan het gezinsleven zoals Anne en Schard dat kennen: hun moeder verlaat hun moeder. Jaren later worstelen ze allebei met hun leven, of eigenlijk vooral met de liefde. Anne is uitzichtloos verliefd op Manu, een kunstenaar die druk bezig is met zijn kunst en bovendien op mannen valt. Schard vertrekt na een heftig verblijf in India terug naar Nederland, terwijl zijn grote liefde Padma achterblijft. Tijdens een hete zomer worden de twee geconfronteerd met hun verwarrende liefdeslevens.

De literaire roman We zullen niet te pletter slaan maakt indruk. Polak weet vaak met maar een paar zinnen intrigerende scènes neer te zetten, personages in het leven te roepen en soms zelfs hele werelden te creëren. Je moet het boek aandachtig lezen, maar dat is niet erg: juist daardoor zie je hoe mooi haar zinnen zijn. Het is ook erg mooi hoe het queer thema op verschillende manieren in het verhaal verwerkt zit; de liefde tussen de twee moeders, Anna die twijfelt over haar eigen (a)seksualiteit en Manu en zijn vrouwelijk alterego Cecilia. Als je nog op zoek bent naar een roman die je voor je Nederlandse literatuurlijst mag lezen, dan is deze indrukwekkende roman een uitstekende keuze.

Terug naar alle boeken