Queer boeken
Voor een verloren soldaat - Rudi van Dantzig
Terug naar alle boeken
Jongen-jongen FictieLezen voor de lijst
Rudi van Dantzig

Voor een verloren soldaat

Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN 9789020414448

Voor een verloren soldaat vertelt het bijzondere verhaal van de relatie tussen een jonge jongen en een volwassen soldaat vlak na de bevrijding in 1945. De autobiografische roman is geschreven door Rudi van Dantzig (1933-2012), een bekende choreograaf en balletdanser. Met deze roman liet hij zien dat hij net zo goed kon schrijven als dat hij kon dansen. Hoofdpersoon van het boek is de elfjarige Jeroen, die tijdens de hongerwinter naar een vissersfamilie in Friesland wordt gestuurd. Daar ontdekt hij zijn seksuele gevoelens voor jongens, iets dat hem enorm in de war brengt. Als Nederland uiteindelijk wordt bevrijd, ontmoet hij de Canadese soldaat Wolt. Er ontstaat een bijzonder contact tussen de twee en dat brengt Jeroen alleen nog maar meer in verwarring.

Toen zijn boek verscheen, ontving Van Dantzig veel lof. Onder andere doordat hij de gevoelens van Jeroen op een mooie manier invoelbaar heeft gemaakt. Tegelijkertijd is de relatie tussen Jeroen en Wolt iets dat veel mensen zullen veroordelen. Logisch, het gaat hier om een elfjarige jongen en een volwassen man. Toch kiest Van Dantzig bewust niet voor zwart-witdenken. Hij romantiseert de relatie niet, maar benadert de ervaring ook niet enkel negatief. Natuurlijk is Jeroen verward en angstig op bepaalde momenten, maar er is zeker ook sprake van interesse en verlangen.

Er kan misschien zelfs gesproken worden van liefde, vooral wanneer je kijkt naar de wanhopige zoektocht van Jeroen op het einde: hij doet er alles aan om zijn soldaat weer terug te vinden. Van Dantzig weet precies hoe je over liefde en verlangen moet schrijven en daardoor is Voor een verloren soldaat een prachtige ode aan zijn soldaat.

Terug naar alle boeken