Queer boeken
Vingervlug - Sarah Waters
Terug naar alle boeken
Meisje-meisje Fictie
Sarah Waters

Vingervlug

Vertaald door: Marion Op den Camp
Leen dit boek
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
ISBN 9789038899442

Vingervlug kan vergeleken worden met Een groene bloem van Floortje Zwigtman: beide verhalen spelen zich af in het Victoriaanse Londen en gaan over een voor die tijd afwijkende liefde. Maar daarmee houdt die vergelijking wel op, want verder is de roman van Sarah Waters heel anders. Het is überhaupt heel anders dan alle andere boeken die je hebt gelezen. En juist dát maakt dit boek zo ontzettend goed.

Londen, eind 19e eeuw: het weeskind Sue groeit op tussen de oplichters en dieven in een achterbuurt van Londen. Ze komt zo in aanraking met een meesteroplichter genaamd ‘Gentleman’ die haar hulp nodig heeft. Ze moet bevriend raken met het rijkeluismeisje Maud en haar overtuigen van een huwelijk met Gentleman. Op deze manier maakt hij aanspraak op haar enorme erfenis. Maar dit plan wordt lastiger wanneer Sue erg onder de indruk raakt van Maud. Verliefd moet ze het meisje in de richting van haar ondergang brengen…

Er is geen liefde op het eerste gezicht en het duurt dan ook lang voor de lesbische liefde een rol gaat spelen. Het is bovendien een liefde in een doolhof van oplichting en complotten, een moeilijke omgeving voor een liefde om stand te houden of überhaupt tot uiting te komen. Gelukkig wordt het lange wachten uiteindelijk beloond.

De succesvolle Britse auteur Waters schreef eerder al over lesbische liefde in het Victoriaanse tijdperk met haar populaire debuut Fluwelen Begeerte. Zeker ook een aanrader, net als Vingervlug. Dit laatste boek is vooral erg goed doordat alles heel anders loopt dan je verwacht. Waters is geweldig goed in grootse en verrassende plotwendingen. Tijdens het lezen zul je dan ook de tijd en alle andere dingen om je heen volledig vergeten.

Terug naar alle boeken