Queer boeken
Van man naar vrouw - Lili Elbe
Terug naar alle boeken
Gender Non-fictie
Lili Elbe

Van man naar vrouw

Vertaald door: Michal van Zelm
Leen dit boek
Uitgeverij: Uitgeverij Oevers
ISBN 9789492068279

Lili Elbe is één van de belangrijkste queer-iconen uit de geschiedenis: als een van de eerste mensen onderging ze een reeks operaties om ervoor te zorgen dat haar lichaam overeenkwam met wie ze was. Ze werd bij het grote publiek bekend toen haar levensverhaal werd verfilmd in The Danish Girl (2015), gebaseerd op de gelijknamige roman van David Ebershoff. Sinds 2019 is de officiële biografie van Lili Elbe ook in het Nederlands te lezen: Van man naar vrouw, een bijzondere bundeling van notities en brieven die voor een groot gedeelte door Lili zélf zijn geschreven.

De Deense Lili Elbe werd in 1882 geboren als Einar Wegener in het lichaam van een man. Ze is al op jonge leeftijd een succesvol kunstschilder, net als haar vrouw Gerda. Wanneer Einar verkleed als vrouw model moet staan, leert ze zichzelf ineens heel goed kennen: ze is eigenlijk een vrouw, ze is eigenlijk Lili. Als Lili leidt ze vervolgens eerst een dubbelleven, totdat ze besluit om een reeks gevaarlijke, experimentele operaties te ondergaan. Zo gaat Lili Elbe de geschiedenis in als één van de eerste transgender personen die in transitie gaan.

Het oorspronkelijke manuscript stamt weliswaar uit 1931, maar tijdens het lezen merk je dat helemaal niet. Er is namelijk sprake van een heldere vertaling door Michal van Zelm. De biografie van Lili Elbe is daardoor dan ook een goed leesbaar, zeer en belangrijk interessant boek. Topmodel Loiza Lamers legt in het voorwoord perfect uit waarom: ‘Lili was een pionier op het gebied van transgender zijn en het proces dat daarbij komt kijken. Ik ben haar zeer dankbaar voor de dappere stappen die zij toen heeft genomen en waarmee ze de deuren voor ons heeft geopend.’

Terug naar alle boeken