Queer boeken
Sherida Spitse Gekozen door:
Sherida Spitse
Twee vrouwen - Harry Mulisch
Lees dit fragment Stem op dit fragment Terug naar alle boeken
Meisje-meisje FictieLezen voor de lijst
Harry Mulisch

Twee vrouwen

Uitgeverij: De Bezige Bij
ISBN 9789023466642

Harry Mulisch staat bekend om zijn literaire en ingewikkelde boeken. Zijn bekendste is De ontdekking van de hemel (1992), bijna 1000 pagina’s vol serieus gefilosofeer. Maar Mulisch schreef ook toegankelijkere boeken, waarvan Twee vrouwen misschien wel de mooiste is. Deze roman vertelt over een intense lesbische liefde en heeft een spannend en haast thrillerachtig plot. Niet voor niets is dit het meest gelezen lesbische boek voor de literatuurlijst op de middelbare school.

Het boek vertelt over de liefde tussen Laura, een gescheiden kunsthistorica, en de jongere en mysterieuze Sylvia. Het is een hartstochtelijke, maar helaas ook fatale liefde. Vlak nadat Laura haar liefde heeft bekend, verdwijnt Sylvia uit haar leven. Ze blijkt een verhouding te hebben met Laura’s ex-man. Laura voelt zich verloren in haar verdriet, maar er ligt een onverwachte wending en afloop op de loer. Het verhaal kan gezien worden als een moderne én mooie versie van de beroemde klassieke tragedie over Oedipus en Orpheus.

Het boek ontving na verschijning meteen veel lof van critici en lezers. Ook werd het al vier jaar na publicatie verfilmd als Twice a woman (1979). In 2008 werd het boek uitgekozen voor de campagne Nederland Leest, waarna het opnieuw door veel mensen werd gelezen. Het was een begrijpelijke keuze: het boek is namelijk tijdloos. Zowel door de thema’s als door de stijl van Mulisch is het ook nu nog steeds een prachtig boek om te lezen. De schrijver wordt vaak gezien als één van De Grote Drie. Als je Twee vrouwen leest, begrijp je dat meteen.

Terug naar alle boeken