Transgender in Nederland van schrijver en historicus Alex Bakker is een bijzonder geschiedenisboek. Het geeft namelijk niet alleen een overzicht van gebeurtenissen door de jaren heen, maar maakt die geschiedenis ook persoonlijk. Hij laat via interviews mensen zelf aan het woord en verrijkt het boek zo met prachtige en intense levensverhalen.
De geschiedenis van een emancipatiebeweging bestaat uit de handelingen, en soms zelfs hele levens, van een aantal moedige individuen. Dit weet Bakker perfect te verwoorden door in zijn boek veel aandacht te besteden aan interviews met mensen die onderdeel waren van deze jonge geschiedenis. Het boek is daardoor persoonlijk en aangrijpend, aangezien het verhalen zijn van mensen die onbegrip, treiterijen, geweld en andere obstakels moesten overwinnen.
Gelukkig is het boek ook hoopgevend, want die mensen wisten zich staande te houden in een wereld die hen niet begreep en ze wisten die wereld zelfs te veranderen. Ze vonden de moed om hun eigen plek op te eisen. Het is dan ook mooi dat hun levensverhalen nu in een boek vereeuwigd zijn. Het geeft de geschiedenis kleur en brengt het dichterbij.
Het boek gaat verder in op de geschiedenis van het begrip transgender in de medische, de juridische, de politieke en de publieke wereld. Bakker is daarbij erg nauwkeurig, soms lijkt het alsof hij niets onbeschreven wil laten. Gelukkig schrijft Bakker heel leesbaar en blijft het boek zelfs bij lange beschrijvingen nog interessant. Transgender in Nederland is daardoor een perfect boek om te gebruiken voor een werkstuk, presentatie of essay. Maar het is natuurlijk ook erg geschikt om gewoon voor je plezier te lezen.