Queer boeken
Tjongejonge - André Sollie
Terug naar alle boeken
Liefde 11+
André Sollie

Tjongejonge

Uitgeverij: Kartonnen dozen
ISBN 9789080923607

De Vlaamse schrijver en tekenaar André Sollie heeft een indrukwekkend oeuvre bij elkaar geschreven, waaronder veel poëzie. In vrijwel al zijn dichtbundels komt de liefde tussen twee jongens naar voren – soms expliciet, soms impliciet. Hij besloot een aantal jaar geleden om al die gedichten te bundelen en daar kwam een prachtige poëziebundel uit: Tjongejonge. Stuk voor stuk mooie en ontroerende teksten over verliefdheden, verlangens, dromen en teleurstellingen. Jong en oud kunnen heerlijk wegdromen bij de gedichten van Sollie.

Tjongejonge draait helemaal om jongensliefde en er zijn helaas weinig dichtbundels waarvoor hetzelfde geldt. Gelukkig zijn er wel een aantal dichtbundels waarin diversiteit ook een rol speelt. Zo schreef Pim Lammers de dichtbundel Ik denk dat ik ontvoerd ben, met daarin onder andere gedichten over een meisje dat uit de kast komt, een non-binaire tante en twee jongens die verkering met elkaar hebben.

TIP!

Voor oudere kinderen én voor volwassenen is Nooit gaat dit over van André Sollie ook zeker een aanrader. Hierin is een jongen smoorverliefd op zijn buurjongen, een liefde die wederzijds lijkt te zijn totdat er een meisje in het spel komt. Dit jeugdboek is ook prachtig verfilmd als Noordzee, Texas (2011).

Terug naar alle boeken