Sinaasappels zijn niet de enige vruchten, zo luidt de prachtige titel van een van de bekendste klassiekers uit de lesbische literatuur. De Britse schrijfster Jeanette Winterson veranderde haar aangrijpende jeugdervaringen in een prachtig coming of age-verhaal. Dit semi-autobiografische boek was nog maar haar debuut, maar zorgde meteen voor een geweldig begin van haar schrijfcarrière.
Jeanette groeit op in een streng religieus gezin. Vooral haar moeder is fanatiek in het belijden en uitdragen van het geloof, iets dat soms erg ver gaat. Ter illustratie: wekenlang denkt haar moeder dat de jonge Jeanette bezeten is door de heilige geest, terwijl ze in werkelijkheid doof is als gevolg van haar amandelen. Door haar evangelisch fanatisme heeft Jeanette dan ook geen gemakkelijke jeugd. Toch ontmoet ze haar eerste liefde via diezelfde religie: Melanie. Tijdens het lezen van de bijbel worden de twee meisjes verliefd. Het maakt haar jeugd er niet veel makkelijker op.
Sinaasappels zijn niet de enige vruchten is misschien niet het meest eenvoudige boek op deze site. Er staan lange stukken in over het geloof die door velen gezien zullen worden als langdradig en taai. Voor sommige passages is er dan ook zeker concentratie nodig, maar gelukkig maakt de fijne schrijfstijl van Winterson veel goed. Niet voor niets is dit boek zo’n populaire klassieker geworden.
Het boek is door Atlas Contact gebundeld samen met twee andere mooie boeken van Winterson: Kersen kruisen (1989) en De passie (1987), twee boeken die lesbische liefde niet als hoofdthema hebben. Wel worden er verwijzingen naar gemaakt, zoals prinsessen die hun mannen verlaten voor vrouwen en zeemeerminnen. En in De passie wordt aandacht besteed aan crossdressing. Maar ook los daarvan zijn deze twee internationale bestsellers zeker aanraders.