Queer boeken
Queer - Xandra Schutte en Nienke van Leverink (samenstellers)
Terug naar alle boeken
Gender Jongen-jongen Meisje-meisje FictieLezen voor de lijst
Xandra Schutte en Nienke van Leverink (samenstellers)
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN 9789025450281

In 2017 verscheen bij Atlas Contact het bijzondere boek QUEER, een bundeling van hoogtepunten uit de naoorlogse Nederlandse LHBT-literatuur. Samenstellers Xandra Schutte en Nienke van Leverink haalden allerlei boekenkasten overhoop en vonden zo in totaal vierenveertig prachtige werken. Ze selecteerden daar scènes, verhalen en gedichten uit en dat resulteerde in dit bijzondere boek.

De bundel begint meteen goed: het eerste fragment komt uit Boven is het stil van Gerbrand Bakker. Deze mooie jeugdherinnering van Helmer beschrijft hoe hij zich aangetrokken voelt tot de knecht van zijn vader. Inderdaad een mooi hoogtepunt uit de LHBT-literatuur. De samenstellers hebben niet alleen gekeken naar romans, maar ook naar poëzie. Zo staat er een prachtig gedicht in van Marieke Lucas Rijneveld, een groot Nederlands dichttalent: als je Oudjaar Kanaleneiland leest, wil je meteen de rest van de poëziebundel lezen.

Er staat ontzettend veel moois in deze bundel, teveel om hier allemaal uitvoerig te bespreken. Gelukkig staan een groot aantal werken en namen al op deze website, zoals Anna Blaman, Andreas Burnier, Adriaan van Dis, Edward van de Vendel en Tom Lanoye.

QUEER laat niet alleen zien dat literair talent en diversiteit erg goed samengaan, maar ook dat de queerliteratuur zelf erg divers is. De bundeling is dan ook perfect om doorheen te bladeren en verschillende scènes uit te lezen. Je komt er zo achter welke boeken je absoluut nog eens moet lezen. Verwacht dus wel dat je na dit boek nog veel andere boeken zal moeten kopen of lenen bij de bibliotheek – er zitten veel fragmenten in die nieuwsgierig maken.

Terug naar alle boeken