Queer boeken
Petrova en de wolf - Bart Demyttenaere
Terug naar alle boeken
Gender 7+
Bart Demyttenaere

Petrova en de wolf

Illustraties door: Myriam Berenschot
Leen dit boek
Uitgeverij: Clavis
ISBN 9789044837889

Peter heeft geen ouders meer en woont daarom bij zijn opa naast het bos. Opa moppert vaak op zijn kleinzoon en zegt dat hij soms net een meisje is. Als Peter boos op zijn kamer zit, vindt hij mama’s trouwjurk en haar spullen. Hij verkleedt zich en dat voelt heel goed. Hij besluit dat hij vanaf nu Petrova heet. Ze gaat het bos in om het aan alle dieren te laten zien en de reacties zijn heel positief. Maar dan verschijnt er een gevaarlijke wolf! Gelukkig weet Petrova hem te vangen met de sluier van haar trouwjurk.

Petrova en de wolf is een mooie hervertelling van het wereldberoemde Peter en de wolf, geschreven en gecomponeerd door de Russische Sergej Prokofjev. Bart Demyttenaere weet het sprookje een moderne wending te geven én een ontroerend einde: ‘Mijn kleine, lieve, dappere meid’ zegt opa op het einde tegen Petrova. Een prachtig transgender sprookje.

TIP!
Opa vindt dat jongens niet horen te lezen of te dromen. Volgens hem spelen jongens met een bal of met autootjes. Ga het gesprek aan met de klas over of typische jongens- en meisjesdingen wel bestaan: heeft opa gelijk of mogen jongens ook gewoon lezen en dromen?

Terug naar alle boeken