Queer boeken
Pageboy: mijn verhaal - Elliot Page
Terug naar alle boeken
Gender Meisje-meisje neeNon-fictie
Elliot Page

Pageboy: mijn verhaal

Vertaald door: Mijke Hadewey van Leersum
Uitgeverij: Spectrum
ISBN 9789000387229

Elliot Page werd in 2007 wereldberoemd door zijn hoofdrol in de populaire komediefilm Juno. Hij ontving talloze filmprijzen en werd onder andere genomineerd voor een Oscar. Maar gelukkig was hij absoluut niet: hij voelde zich totaal niet thuis in de rol van een vrouwelijke filmster. In zijn memoires vertelt hij openhartig over zijn leven en zijn worstelingen met zijn (gender)identiteit.

Page neemt je mee achter de schermen van de filmwereld en dat is zeker geen gemakkelijke omgeving voor queer personen. Al van jongs af aan wordt hij geadviseerd om vooral niet uit de kast te komen als gay en hij voelt zich gedwongen om al zijn liefdesrelaties geheim te houden. Op latere leeftijd identificeert hij zich als trans persoon en ook dat is niet eenvoudig in Hollywood.

Alsof dat allemaal nog niet moeilijk genoeg is, worstelt Page ook met eetstoornissen, maakt hij bizarre situaties mee op filmsets, heeft hij MeToo-ervaringen en wordt hij in zijn jeugd gepest door zijn stiefmoeder. Page vertelt hier allemaal uitgebreid en vooral ook openhartig over. Gelukkig is Pageboy: mijn verhaal niet alleen maar een boek vol ellende. Het is absoluut ook een boek vol hoop en moed.

Zo komt Page in 2020 uit de kast als trans persoon. Hij speelt op dat moment een rol in de Netflix-serie The Umbrella Academy en zijn personage gaat gewoon met hem mee in transitie! Page is nog maar 36, dus zijn verhaal is natuurlijk nog lang niet af. We kunnen nu dan ook niet van een happy end spreken, maar de acteur zegt zelf in ieder geval ‘gelukkiger dan ooit’ te zijn. Page was sowieso al een rolmodel voor de queer community, maar na het lezen van zijn autobiografie heb je alleen maar meer bewondering voor hem.

Terug naar alle boeken