Queer boeken
Over de liefde - Doeschka Meijsing
Terug naar alle boeken
Meisje-meisje FictieLezen voor de lijst
Doeschka Meijsing

Over de liefde

Uitgeverij: Querido
ISBN 9789021459561

Het bekroonde boek Over de liefde van Doeschka Meijsing gaat, precies zoals de titel al zegt, over de (lesbische) liefde. Toch is het zeker niet het vrolijkste boek dat je op deze site zult vinden. Er is namelijk geen sprake van een grote, romantische en eeuwige verliefdheid. Het zijn juist ingewikkelde liefdesdrama’s waar Meijsing over schrijft. Gelukkig kan ze dat ontzettend goed.

Hoofdpersoon is de intellectuele en zwaarmoedige Philippa, ook wel Pip genoemd. Ze is verlaten door haar geliefde – tot haar grote frustratie voor een man. Het is niet de eerste keer dat ze alleen achterblijft, want ook haar voorgaande relaties liepen stuk. Alsof ze het nog niet zwaar genoeg heeft, krijgt Pip een ernstig verkeersongeluk. Als gevolg daarvan belandt ze in het ziekenhuis en daar begint ze terug te denken aan haar vroegere liefdes.

Meijsing heeft in interviews verklaard dat ze zich tijdens het schrijven van dit boek heeft laten inspireren door haar eigen leven. Zo zou vooral haar stukgelopen relatie met journaliste Xandra Schutte haar hebben geïnspireerd. Misschien verklaart dat waarom ze de gevoelens en ervaringen van haar hoofdpersoon zo indringend en invoelend weet op te schrijven.

De semi-autobiografische roman Over de liefde wordt door velen gezien als Meijsings beste boek. Ze heeft er dan ook drie grote prijzen voor mogen ontvangen: de AKO Literatuurprijs, de F. Bordewijkprijs en de Opzij Literatuurprijs. Tijdens het lezen zul je erachter komen dat al die prijzen volkomen terecht zijn: Meijsing schrijft met prachtige, scherpe zinnen over een ingewikkeld lesbisch liefdesleven. En gelukkig gebruikt ze daarbij ook haar fijne, subtiele humor.

Terug naar alle boeken