De hoofdpersoon in Oppassen is een meisje dat in de brugklas zit. Het boek is dus voor een iets jongere doelgroep dan de meeste andere boeken van deze lijst. Toch kunnen ook tweede- en zelfs derdeklassers het met veel plezier lezen. Selma Noort schrijft namelijk ontwapenend en kan daardoor elke lezer meenemen in haar verhalen.
Nina past samen met haar oudere broer Luca op Sammie, zijn tweejarige oppaskindje. Ze hoeven maar twee dagen op te passen, maar helaas kan er in korte tijd veel gebeuren: als ze in de speeltuin zijn, is Sammie ineens spoorloos verdwenen…
Het queerthema speelt een kleine, maar mooie rol in dit verhaal. Het komt naar voren bij Luca, de broer van Nina. We zeggen nu broer, maar misschien moeten we wel zus zeggen. Of is hij iets ertussenin? Luca lijkt het zelf ook niet helemaal te weten, hij lijkt een beetje allebei te zijn. De androgyne Luca is geboren als jongen, maar wordt vaak aangezien voor meisje. Dat is ook iets waar hij graag mee speelt. Zo past hij al een halfjaar op Sammie, maar weet diens moeder niet beter dan dat Luca een meisje is.
Over het niet willen of niet kunnen kiezen worden nog te weinig boeken geschreven. Het is dan ook mooi om eindelijk eens een non-binair personage tegen te komen in een boek. Het speelt maar een kleine rol in dit verhaal en het is dan ook jammer dat Luca niet zijn eigen boek heeft. Maar aan de andere kant: Noort werkt het nu uit als iets vanzelfsprekends, als iets dat geen probleem is. Dat is ook zeker een verademing bij boeken over gender. Oppassen laat in ieder geval zien dat queer niet het hoofdthema hoeft te zijn om van een belangrijk queerboek te spreken.