Queer boeken
Op het einde gaan ze allebei dood - Adam Silvera
Terug naar alle boeken
Jongen-jongen FictieYA
Adam Silvera

Op het einde gaan ze allebei dood

Vertaald door: Lies Lavrijsen en Tine Poesen
Leen dit boek
Uitgeverij: Clavis
ISBN 9789044831740

Op het einde gaan ze allebei dood – deze bijzondere titel verklapt meteen het einde van het verhaal. Moet je het boek dan nog wel gaan lezen? Het antwoord daarop luidt: JA! Je moet dit boek zeker nog lezen. Want ondanks dat de afloop al bekend is, is het boek ontzettend spannend. En dan wordt er ook nog eens erg mooi en vanzelfsprekend over liefde tussen twee jongens geschreven!

Dat de twee jongens op het einde doodgaan, is eigenlijk geen spoiler. Het is juist het begin van het boek: Mateo en Rufus kennen elkaar nog niet als ze allebei gebeld worden door Death-Cast, een organisatie die mensen vertelt dat ze binnen 24 uur dood zullen gaan. Ze ontmoeten elkaar via een app en besluiten om hun laatste dag samen door te brengen. Maar wat doe je op zo’n laatste dag? Eén ding is zeker: het zullen bijzondere uren worden.

Zoals je meteen al merkt: sciencefiction is een belangrijk onderdeel van het verhaal. Maar ook als je niet van scifi houdt, is het boek prima te lezen. De gevoelens en gedachten worden door Adam Silvera erg goed beschreven. Net als de aanwezigheid van homoseksualiteit: dat staat niet op de voorgrond, maar het wordt wel mooi en vanzelfsprekend beschreven.

Young adult-auteur Silvera is in de Verenigde Staten enorm populair, Op het einde gaan ze allebei dood is dan ook een New York Times-bestseller. In Nederland is hij nog niet erg bekend, maar dat zal snel veranderen. Al zijn vier boeken zullen komende tijd in een Nederlandse vertaling verschijnen. Ze zijn allemaal zeker aan te raden: in ál zijn boeken komen jongens voor die op jongens vallen.

Terug naar alle boeken