Queer boeken
Tim den Besten Gekozen door:
Tim den Besten
Ons derde lichaam - Edward van de Vendel
Lees dit fragment Stem op dit fragment Terug naar alle boeken
Jongen-jongen FictieYALezen voor de lijst
Edward van de Vendel

Ons derde lichaam

Uitgeverij: Querido
ISBN 9789045103167

De dagen van de bluegrassliefde (1999) is één van de belangrijkste Nederlandse young adult-boeken over de liefde tussen twee jongens. Bij veel jonge lezers werd het boek meteen hun lievelingsboek. Zij konden een paar jaar later dan ook hun geluk niet op toen in 2006 Ons derde lichaam verscheen. Dit prachtige vervolg laat zien hoe het met Tycho gaat na zijn heerlijke liefdeszomer.

Terug in Nederland besluit Tycho om aan de Nationale Schrijfacademie te studeren. Hij gaat ook op kamers en ontmoet zo zijn nieuwe huisgenoot Vonda, een bijzonder en vrolijk meisje dat ontzettend goed kan zingen. De twee raken bevriend en met die vriendschap begint voor Tycho een wel heel bijzonder avontuur. Toch denkt hij tijdens dat Eurovisie Songfestival-avontuur ook nog vaak terug aan zijn zomer met Oliver…

Als het eerste boek dat niet al had gedaan, dan heeft Ons derde lichaam er wel voor gezorgd dat Tycho en Oliver niet meer weg zijn te denken uit de Nederlandse queer-literatuur. De gevoelens van Tycho worden in dit boek namelijk prachtig beschreven aan de hand van mails, gedichten en gedachten. Die gedichten zijn zelfs zo mooi dat ze hun eigen dichtbundel verdienen. Die is er dan ook: Chatbox (2006). Hierin kun je de prachtige poëtische zinnen van Tycho lezen die gaan over de stad, over vriendschap en natuurlijk over Oliver.

Kinder- en jeugdboekenschrijver Edward van de Vendel schreef nóg een boek over Tycho en Oliver: de prequel Oliver (2015). Net als voor de eerste twee boeken, mocht Van de Vendel ook hiervoor een belangrijke jeugdliteratuurprijs ontvangen. Allemaal terechte bekroningen, want de boeken zijn heel fijn om te lezen. Van de Vendel stelt zijn lezers voor aan bijzondere personages die dankzij zijn bijzondere schrijfstijl bijna echt lijken te bestaan.

Terug naar alle boeken