Queer boeken
Noem me Nathan - Catherine Castro & Quentin Zuttion
Terug naar alle boeken
Gender FictieYA
Catherine Castro & Quentin Zuttion

Noem me Nathan

Vertaald door: Arend Jan van Oudheusden
Leen dit boek
Uitgeverij: Querido Glow
ISBN 9789045125039

De graphic novel wordt in Nederland een steeds populairder genre. Als je Noem me Nathan van Catherine Castro en Quentin Zuttion leest, dan begrijp je ook waarom. Deze indringende graphic novel gaat over Nathan – een jongen geboren in het lichaam van een meisje. De combinatie tussen tekst en beeld zorgt ervoor dat dit waargebeurde verhaal op een mooie, intieme manier verteld wordt.

Al als kind is Nathan anders. Hij wil absoluut geen jurkjes aan en krijgt liever een zakmes dan een Hello Kitty-tas als kerstcadeau. Maar de ellende begint pas echt op de dag dat hij ontdekt dat hij borsten krijgt. De puberteit zorgt ervoor dat Nathan steeds meer met zijn lichaam worstelt: hij haat zijn borsten, zijn lichaam, zichzelf. Als hij in de spiegel kijkt, ziet hij een meisje. Maar hij is absoluut géén meisje. Hij sluit zich af van zijn vrienden en vooral ook van zijn ouders, want die begrijpen er al helemaal niets van. Nathan voelt zich onbegrepen en zit steeds meer met zichzelf in de knoop. Gelukkig brengen gesprekken met een begripvolle psycholoog daar verandering in. Van hem krijgt Nathan een officiële diagnose: hij is niet gek! Daardoor kan hij eindelijk beginnen aan zijn transitie en eindelijk beginnen met gelukkig zijn.

Appelez-moi Nathan werd een groot succes in Frankrijk en is in het Nederlands verschenen bij Querido Glow – ‘een moderne serie boeken met hoofdpersonen uit het hele LHBTQIA+-spectrum’. Eerder verscheen in deze serie young adult-boeken ook al de interview- en dichtbundel Gloei. Noem me Nathan is een mooie aanvulling voor Glow: het boek is herkenbaar voor trans-personen en maakt tegelijkertijd de gevoelens van Nathan voor cisgender personen inzichtelijk. Een prachtige graphic novel over het leven van een transgender jongen.

Terug naar alle boeken