Queer boeken
Noem me bij jouw naam - André Aciman
Terug naar alle boeken
Jongen-jongen Fictie
André Aciman

Noem me bij jouw naam

Vertaald door: Nan Lenders
Leen dit boek
Uitgeverij: Ambo Anthos
ISBN 9789026342509

Noem me bij jouw naam is misschien wel een van de mooiste romans over de liefde tussen twee jongens. Het speelt zich af in een vakantievilla in Italië en vertelt het verhaal van de zeventienjarige Elio en zijn eerste, allesoverheersende verliefdheid. Tijdens een zomervakantie ontmoet hij de oudere Oliver, een student die tijdelijk bij hem en zijn ouders in huis verblijft. Eerst is er afstand tussen de twee jongens, maar langzamerhand ontwikkelen de twee steeds sterkere gevoelens voor elkaar.

‘Tot over zijn oren’, zo zouden de meeste mensen de verliefdheid van Elio omschrijven. Maar schrijver en hoogleraar literatuurwetenschap André Aciman weet dit duizend keer mooier te verwoorden. In prachtige beelden, overpeinzingen, scènes en handelingen toont hij de hevige verlangens van Elio. Hij beschrijft ze op zo’n manier dat je als lezer zelf ook verliefd wordt. Op Elio, op Oliver, op het boek. Sommige passages zijn misschien wat moeilijker door de filosofische overdenkingen van de intellectuele Elio, maar op elke pagina vind je prachtige zinnen die herkenbaar zullen zijn voor iedereen die ooit verliefd is geweest.

In 2017 kreeg het boek meer bekendheid doordat het werd verfilmd door regisseur Luca Guadagnino. Ook de film kreeg lovende recensies, onder andere door de acteerkwaliteiten van het jonge talent Timothée Chalamet. De sfeer komt volledig overeen met die uit het boek, dus tijdens het kijken begeef je je even in het zomerse Italië. Net als bij het boek zul je genieten van een prachtige vakantie, een vakantie vol liefde.

Terug naar alle boeken