Er is steeds meer aandacht voor transgender als thema, maar één groep komt bijna niet aan het woord: transgender ouderen. En dat is gek, want juist zij kunnen heel goed als rolmodel fungeren. Dat wordt in ieder geval duidelijk wanneer je Nieuwe Namen leest. Dit bijzondere interviewboek bestaat uit verschillende levensverhalen van transgender ouderen. Schrijfster Eveline van de Putte interviewde allerlei ouderen over hun zoektocht naar hun ware identiteit. Ze zorgde daarmee voor een boek met wel 18 rolmodellen – stuk voor stuk mensen om te bewonderen.
Nieuwe Namen bestaat uit een diverse groep geïnterviewden: trans mannen, trans vrouwen, maar ook crossdressers en travestieten komen aan het woord. Het zijn uiteenlopende verhalen, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze opgroeiden in een tijd waarin ze zichzelf nergens terugzagen. Hadden ze maar een boek als dit gehad, dan was hun leven wellicht een stuk gemakkelijker geweest. Het is heftig om te lezen hoe ze met problemen en onzekerheden worstelden, maar vervolgens mooi om te lezen hoe ze daarna de moed vonden om zichzelf te zijn. Het is goed dat Van de Putte dit boek heeft geschreven, anders waren al deze prachtige verhalen misschien wel verloren gegaan.
Het gaat hier om ouderen en zij groeiden op in een hele andere tijd dan de jongeren van nu. Toch kunnen deze verhalen zeker zorgen voor moed en hoop bij de (transgender) jongeren van nu. De verhalen laten niet alleen zien hoe het vroeger was, maar ook hoe gevoelens van uitsluiting en eenzaamheid overwonnen kunnen worden. Dat is iets van alle tijden. Van de Putte schreef het allemaal op een mooie manier op. Als lezer ben je haar daarvoor dankbaar, want zij heeft ervoor gezorgd dat we nu al deze mooie, moedige mensen kunnen leren kennen.