Queer boeken
Neem nooit een beste vriend - Erna Sassen
Terug naar alle boeken
fictie Gender Jongen-jongen young adult FictiejaYALezen voor de lijst
Erna Sassen

Neem nooit een beste vriend

Uitgeverij: Leopold
ISBN 9789025884215

Erna Sassen is een van de beste young adult-schrijvers van Nederland. Er is bijna niemand die zó dicht bij de belevingswereld van jongeren kan komen als zij. Haar personages voelen niet heel echt, ze zijn gewoon echt. Met strakke en op het eerste gezicht vrij eenvoudige zinnen weet ze haar lezer mee te nemen in de gevoelens en gedachtes van haar jonge hoofdpersonen. Ze schrijft recht voor zijn raap en schuwt geen enkel onderwerp of taboe. Haar boeken zijn dan ook erg populair bij jongeren van verschillende leeftijden en verschillende schoolniveaus.

Neem nooit een beste vriend is het tweede boek over hoofdpersoon Joshua. In Zonder Titel (lees dit boek eerst, ook een échte aanrader) leerden we hem al kennen als een vijftienjarige jongen die van 2 havo naar 3 vmbo moet. Hij moet heel erg wennen aan zijn nieuwe klasgenoten en mist ondertussen zijn beste vriendin Zivan. Zij is gedwongen teruggekeerd naar Irak waar ze moet trouwen met haar neef.

In het tweede boek van Sassen is Joshua inmiddels zeventien jaar geworden. Hij worstelt nog steeds met allerlei dingen, zoals vriendschap, verliefdheid, familie en seks. Hij gaat veel om met twee klasgenoten op het VMBO: Dylan en Sergio. Het zijn twee jongens die erg stoer lijken, maar waar een hele gevoelswereld achter schuilgaat. Langzaam maar zeker leren de jongens elkaar steeds beter kennen.

Het queer thema zit op een subtiele en fijne manier in dit boek verweven. Onder andere sekswerk, gender en seksuele oriëntatie passeren de revue. Zo heeft de stoere Sergio seks met mannen voor geld, iets waar zijn vrienden moeite mee hebben. Ook wordt er niet over seksualiteit gesproken in vaststaande, ouderwetse hokjes maar is er ruimte voor panseksualiteit. Sassen schrijft daarmee op een verfrissende, openhartige manier over verschillende thema’s die helemaal passen bij de jongeren van nu.

Oja, met prachtig beeld van Martijn van der Linden.

Terug naar alle boeken