Queer boeken
Nachtouders - Saskia De Coster
Terug naar alle boeken
Meisje-meisje FictieLezen voor de lijst
Saskia De Coster

Nachtouders

Uitgeverij: Das Mag
ISBN 9789492478863

De kans is groot dat het krijgen van kinderen nog een ver-van-mijn-bed-show voor je is, maar toch is het zeker aan te raden om Nachtouders van Saskia de Coster op je Nederlands literatuurlijst te zetten. Deze intrigerende én goed geschreven roman gaat over twee jonge moeders en biedt een bijzondere kijk op het ouderschap. Er wordt namelijk geen luchtig ‘kijk ons eens gelukkig zijn op een roze wolk’-verhaal verteld, maar juist de twijfels van een wankelende moeder worden uitvoerig besproken.

Het zoontje van Juli en Saskia was er niet zomaar, er gingen behoorlijk wat ziekenhuisbezoeken aan vooraf. En ook veel gesprekken en overdenkingen, want Saskia wist niet zeker of ze wel een kind wilde. Uiteindelijk komt de grootste wens van haar liefdespartner Juli toch uit en samen worden ze moeder van Saul. Als hun zoontje één jaar is, gaan ze met hem naar een Canadees hippie-eiland waar de familie van Karl, de donorvader, woont. Tijdens het verblijf komt voor Saskia alles onder spanning te staan: haar schrijverschap, haar relatie en vooral ook haar moederschap. Hoe moet ze als niet-biologische moeder een moeder voor Saul zijn?

De Vlaamse auteur De Coster schreef een bijzonder goede roman – niet voor niets stond het boek in 2020 op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs, één van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland. Het is origineel, zowel in onderwerp als qua compositie. Strakke dialogen, invoelende dagboekfragmenten en mooie literaire scènes wisselen elkaar af. Ondertussen zit er een fijne spanning door het boek, opgeroepen door allerlei geheimen. Zo heeft Saskia een minnares naar wie ze steeds berichtjes probeert te sturen en verbergt donorvader Karl een pijnlijke familiegeschiedenis. Nachtouders is een opvallende literaire roman die je niet snel neer zult leggen.

Terug naar alle boeken