Queer boeken
Mr. Poppins - Alejandro Palomas
Terug naar alle boeken
Gender YA
Alejandro Palomas

Mr. Poppins

Vertaald door: Lies Lavrijsen, Tine Poesen
Leen dit boek
Uitgeverij: Van Halewyck
ISBN 9789461315311

Als je nog geen fan was van het beroemde Mary Poppins, dan ben je dat wel na het lezen Mr. Poppins. De Spaanse schrijver Alejandro Palomas beschrijft in zijn young adult-boek Guilles fascinatie voor dit magische boek- en filmpersonage op een erg mooie manier. Dat begint al in het eerste hoofdstuk wanneer er in de klas wordt gevraagd wat de kinderen later willen worden. Guilles antwoord? ‘Mary Poppins.’

Guille is helemaal fan van Mary Poppins. Hij heeft de film ontelbare keren gezien, werd vroeger uit het boek voorgelezen door zijn moeder en gelooft zelfs dat ze écht bestaat. Als ze op school een muziekavond hebben, is de keuze dan ook snel gemaakt: samen met zijn beste vriendin Nazia gaat hij een liedje uit Mary Poppins doen. Hij wordt schoorsteenveger en zij Mary Poppins. Maar dan verbieden Nazia’s ouders het haar en moet Guille het liedje alleen gaan zingen. Als Mary Poppins. Maar wat vindt de rest van de school daarvan? En zijn juf? En vooral ook: zijn vader?

Achter de fascinatie van Guille voor de beroemde kinderjuf, gaan veel vragen schuil. De jonge jongen woont alleen met zijn vader, zijn moeder is niet meer thuis. Maar wat is er precies aan de hand? Waar is ze? En met wie praat zijn vader ’s avonds op de computer? Aan leerlingenbegeleidster Maria de taak om daar achter te komen. Zij probeert erachter te komen waarom Guille zo graag Mary Poppins wil zijn en waarom hij weg wil vluchten in die magische wereld.

Het boek is geschreven vanuit meerdere perspectieven, waaronder Guilles vader, María, Nazia en natuurlijk Guille zelf. Dit zorgt voor een fijne afwisseling en natuurlijk ook voor veel spanning. Al duurt het soms wel behoorlijk lang voordat je als lezer antwoord krijgt op bepaalde vragen. Guilles genderidentiteit staat niet op de voorgrond. Het draait veel meer om de vraag wat er nou met zijn moeder aan de hand is. Toch speelt het thema ‘gender’ een subtiele, maar mooie rol. Het is een ontroerend boek over een kind dat je meteen in je hart wil sluiten.

Terug naar alle boeken