Queer boeken
Mijn leven als mens - Joke van Leeuwen
Terug naar alle boeken
Meisje-meisje FictieLezen voor de lijst
Joke van Leeuwen

Mijn leven als mens

Uitgeverij: Querido
ISBN 9789021426433

Moet een literaire roman altijd moeilijk en serieus zijn? Niet als het aan Joke van Leeuwen ligt! Zij schreef Mijn leven als mens, een originele en bijzonder grappige roman over de liefde tussen twee meisjes. Van Leeuwen schrijft daarin gedetailleerd, maar ook toegankelijk en met veel humor. Tijdens het lezen zal je meerdere keren hardop moeten lachen. En ook voor de lezer die houdt van een literaire uitdaging is het boek een aanrader: tussen de luchtige zinnen zitten genoeg verwijzingen en betekenissen verstopt.

De achttienjarige Dinka is overleden en komt in het hiernamaals terecht. Daar ontmoet ze haar doodgeboren tweelingzusje en samen kijken ze terug op de belangrijkste momenten uit Dinka’s korte leven. Dat werd voor een groot gedeelte beheerst door de drie jaar oudere Mier: op de basisschool leerden de twee meisjes elkaar kennen en werden al snel verliefd. De twee leken voor elkaar bestemd, maar hun relatie verliep niet zonder slag of stoot. Zo raakten ze elkaar een tijdje uit het oog en bleken ze soms andere verwachtingen te hebben van het leven en van de liefde.

De kans is groot dat je al wel eens wat van Joke van Leeuwen hebt gelezen. Ze heeft namelijk een groot aantal succesvolle en bekroonde kinderboeken gepubliceerd, waaronder Iep!, Hee daar mijn twee voeten en Toen mijn vader een struik werd. Maar naast haar werk voor kinderen, schrijft ze dus ook romans voor volwassenen. Mijn leven als mens is daarvan zeker één van de mooiste. Een grappige, maar ook ontroerende roman vol rake zinnen, veelzeggende details en originele observaties. Een goede keuze voor je Nederlandse literatuurlijst of gewoon als plezierboek voor in de vakantie.

Terug naar alle boeken