Queer boeken
Mien - Mariska Tjoelker
Terug naar alle boeken
Gender Meisje-meisje Non-fictie
Mariska Tjoelker
Uitgeverij: Thomas Rap
ISBN 9789400404120

De kans is groot dat je nog nooit van Mien van Ree hebt gehoord. Maar na het lezen van Mien zul je die naam niet snel meer vergeten. Dit boek over een wielrenster maakt indruk, zowel door Miens levensverhaal als door de manier waarop het is geschreven. De biografie leest namelijk als een echte roman. Schrijfster Mariska Tjoelker heeft zich diep ingeleefd in de gedachten van Mien en laat de lezer zo erg dichtbij haar bijzondere hoofdpersoon komen.

Mien van Ree is Nederlands eerste (officieuze) wereldkampioen wielrennen bij de dames, een titel die ze met heel wat moeite heeft behaald. Niet vanwege de sport, want het wielrennen ging haar vrijwel moeiteloos af. Nee, het was vooral de maatschappij die het haar moeilijk maakte: een vrouw die een mannensport beoefende werd gewoon niet serieus genomen. Dat Miens grote liefde een vrouw was, maakte haar leven er ook niet veel makkelijker op.

Mien is niet alleen een boek voor iemand die van wielrennen houdt. Ook als je niet van sport houdt, is het interessant. Tjoelker geeft namelijk ook een goed beeld van de positie van de vrouw door de jaren heen. Aan de hand van de wielersport laat ze zien hoe die positie veranderde. Spoiler: die ontwikkeling ging frustrerend langzaam. En nu nog steeds is er nog veel dat verbeterd kan worden. Zo is het bijvoorbeeld best raar dat het leven van Mien van Ree zo lang een ‘verborgen geschiedenis’ is gebleven. Gelukkig heeft Tjoelker daar verandering in gebracht met deze prachtig biografie.

Terug naar alle boeken