Er zijn in het Nederlands nog veel te weinig young adult-boeken verschenen met een transgender jongere in de hoofdrol. En binnen die kleine verzameling moet je goed zoeken om de écht goede boeken te vinden. Gelukkig is er in ieder geval één heel erg mooi: Meisje van Mars, geschreven door Anna Woltz in samenwerking met Vicky Janssen.
Het boek vertelt over de moeilijke jeugd van Evy, geboren als Evert in het lichaam van een jongen. Al vanaf haar derde levensjaar weet Evy dat ze een meisje is, iets dat haar omgeving niet lijkt te begrijpen. Haar ouders snappen het niet en op school wordt ze gepest. Alleen als Evy zich als meisje verkleedt, voelt ze zich gelukkig. Ze wil er natuurlijk alles aan doen om ervoor te zorgen dat dat gevoel blijft.
Meisje van Mars is onderdeel van de Slash-serie, boeken geschreven op basis van waargebeurde verhalen van bijzondere jongeren. Voor het schrijven van dit boek werkte Woltz dan ook samen met Vicky Janssen. Een goede combinatie: het aangrijpende verhaal van Vicky wordt verteld in de mooie zinnen van Woltz. Op een bijzonder heldere manier beschrijven de twee hoe het is om op te groeien in het verkeerde lichaam.
Woltz is schrijfster van kinder- en jeugdboeken en is daar geweldig goed in. Bijna alles wat ze opschrijft lijkt in goud te veranderen. Soms zelfs letterlijk: voor haar boek Gips (2015) ontving ze de Gouden Griffel. Maar ze heeft nog veel meer prijzen gewonnen, zoals Zilveren Griffels, Vlag en Wimpels en twee keer de Thea Beckmanprijs. Het is logisch dat een boek als Meisje van Mars prachtig is geworden met zo’n schrijfster.