Queer boeken
Valentijn De Hingh Gekozen door:
Valentijn De Hingh
Maurice - E.M. Forster
Lees dit fragment Stem op dit fragment Terug naar alle boeken
Jongen-jongen Fictie
E.M. Forster

Maurice

Vertaald door: Theo Kars
Leen dit boek
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN 9789020422900

De Britse schrijver E.M. Forster (1879-1970) heeft meerdere romans geschreven die gezien worden als grote klassiekers uit de wereldliteratuur. Zo schreef hij A Room with a View (1908) en Howards End (1910). Een van zijn bekendste en beste werken is Maurice: een klassieker uit de wereldliteratuur én uit de gay-literatuur.

Maurice groeit op in een burgerlijk milieu en gaat studeren aan Cambridge. Daar ontmoet hij Clive, waardoor Maurice zijn gevoelens voor mannen ontdekt. Ondanks hun bijzondere band, trouwt Clive met een vrouw. De twee blijven bevriend en na een bezoek aan het landhuis van Clive en zijn vrouw, valt Maurice voor tuinman Alec. Nu zijn er ineens twee problemen: het klassenverschil én de mannenliefde.

Forster heeft tijdens zijn leven dit prachtige verhaal nooit durven publiceren. Niet omdat hij het niet goed genoeg vond, maar omdat hij bang was dat de roman te controversieel zou zijn voor die tijd. Hij schreef het boek al in 1914, maar bijna zestig jaar lang bleef de geweldige roman verborgen voor het grote publiek. De schrijver hield dat vol tot na zijn dood: pas in 1971 werd het boek postuum gepubliceerd.

Forster had waarschijnlijk nooit gedacht dat Maurice zou uitgroeien tot een populaire gay klassieker. En ook een verfilming behoorde vast niet tot zijn verwachtingen: het verhaal verscheen in 1987 op het witte doek, met niemand minder dan Hugh Grant. Het is erg jammer dat Forster dat zelf niet mee heeft mogen maken. Het feit dat hij het boek jarenlang niet durfde te publiceren, laat zien dat zelfs kort geleden homoseksualiteit nog niet vanzelfsprekend was in de literatuur. Maar zijn boek laat wél zien dat er desondanks ontzettend mooi geschreven kon worden over de liefde tussen twee mannen.

Terug naar alle boeken