Homoseksualiteit en de middeleeuwen is misschien geen voor de hand liggende combinatie. Maar mannen die op mannen verliefd worden en/of seks hebben met mannen, is natuurlijk iets van alle tijden. Dus dat gebeurde zeker ook in deze periode uit de geschiedenis. Hoewel de maatschappij er toen niet bepaald positief tegenover stond, was er wel degelijke sprake van wat speelruimte. Dat laat Stijn Praet in ieder geval zien met zijn boek Lieve Ganymedes – Homo-erotische gedichten uit de middeleeuwen.
Stijn Praet, gastprofessor Latijnse letterkunde aan de Universiteit Gent, heeft voor zijn bijzondere bundel achttien gedichten verzameld uit de Europese middeleeuwen. De oorspronkelijke Latijnse tekst wordt steeds vergezeld door een vertaling van Praet. Hij heeft zichzelf daarbij enige literaire vrijheid gegeven, waardoor de gedichten niet alleen interessant zijn, maar ook gewoon leuk om te lezen. De gedichten zijn geschreven door studenten, schoolmeesters, monniken en bisschoppen uit de 9e tot en met de 13e eeuw. De teksten hebben met elkaar gemeen dat ze homo-erotisch zijn en gaan bijvoorbeeld over het verlangen van een man naar een (vaak een stuk jongere) jongen. En schrik niet: ze kunnen behoorlijk expliciet zijn.
Sommige gedichten zijn heel toegankelijk. Als je de vertaling leest, voelt het net alsof ze door hedendaagse dichters geschreven zijn. Andere gedichten zijn wat lastiger te begrijpen, bijvoorbeeld door bepaalde verwijzingen. Gelukkig is dat geen enkel probleem: achter in de bundel vind je bij elk gedicht een uitleg. Ook is er een nawoord met meer informatie over homoseksualiteit tijdens de middeleeuwen. Lieve Ganymedes is daardoor een interessante en leerzame bundel. De gedichten vormen een fijne aanvulling op je geschiedenislessen of je lessen Latijn. De kans is immers klein dat je docenten het aandurven om deze seksgedichten te behandelen.