Queer boeken
Liegen zul je - Jeffrey Dral
Terug naar alle boeken
Jongen-jongen non-fictie YA jaYALezen voor de lijst
Jeffrey Dral

Liegen zul je

Uitgeverij: Volt
ISBN 9789021483375

De zestienjarige Jeffrey is nog maar net uit de kast wanneer hij via het kunstschaatsen de volwassen mannen William en Tom leert kennen. Ze raken met elkaar bevriend, maar het stel maakt vervolgens op een afschuwelijke wijze misbruik van Jeffrey. Ze dwingen hem tot seksuele handelingen en spelen met zijn gevoelens. Ze zeggen dat ze verliefd op hem zijn en vragen zelfs of hij – in het geheim – een relatie wil met z’n drieën. Jeffrey weet niet wat hem overkomt. Hij laat zich meeslepen en wordt zo gedwongen om tegen zijn omgeving te liegen. En terwijl Jeffrey steeds vaker probeert om het te beëindigen, dringen William en Tom zich juist steeds meer op. Op nare wijze zorgen ze ervoor dat hij geen kant op kan.

Jeffrey Dral (1994) vertelt in Liegen zul je zijn persoonlijke verhaal. Hij was het slachtoffer van twee mannen die hem een jaar lang misbruikten. Open en eerlijk schrijft hij over wat hem is overkomen: ‘Dit is het verhaal dat ik van die twee nooit mocht vertellen.’ Het boek is daardoor erg confronterend en heftig, maar zal waarschijnlijk veel mensen helpen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Dat is ook een van de redenen waarom Dral het boek heeft geschreven: door zijn verhaal te delen, hoopt hij anderen te helpen.

Dat lukt hem zeker. Dral neemt zijn lezer mee in zijn persoonlijke ervaringen met misbruik – niet alleen schrijft hij over de periode waarin het misbruik plaatsvond, maar ook over de jaren daarna. Hij laat zien hoe ingrijpend de gevolgen van misbruik zijn, en hoe hijzelf met vallen en opstaan probeerde om er weer bovenop te komen. Liegen zul je is daarmee een aangrijpend, troostrijk en belangrijk boek dat inzichtelijk maakt hoe misbruik werkt.

Terug naar alle boeken