Queer boeken
Liefdeloos - Alice Oseman
Terug naar alle boeken
fictie Gender Jongen-jongen Meisje-meisje vertaald young adult neeYA
Alice Oseman

Liefdeloos

Vertaald door: Niels van Eekelen
Uitgeverij: Best of YA
ISBN 9789000381647

Alice Oseman ken je waarschijnlijk wel: ze is de schrijfster én de tekenaar van de populaire graphic novel-serie Heartstopper. Deze verhalen over Nick en Charlie begonnen als webcomic, maar groeiden uit tot een populaire boekenreeks en er werd zelfs een Netflix-serie van gemaakt. Maar Oseman maakt niet alleen fantastische graphic novels, ze maakt ook fantastische ya-romans. En net als Heartstopper gaan die boeken vaak over LHBTQIAP+-relaties, zoals dus ook het mooie Liefdeloos.

Georgia heeft een fijn leven met lieve vrienden, maar tóch mist er iets. Een grote, ware liefde. Om haar heen wordt iedereen verliefd, heeft wel eens gezoend of krijgt verkering, maar Georgia zelf niet. Ze is nog nooit verliefd geweest, niet op jongens en ook niet op meisjes. Als ze gaat studeren, maakt ze een plan: op de universiteit gaat ze de ware vinden! Maar de liefde is voor haar niet eenvoudig, al helemaal niet als ze de woorden ‘aseksueel’ en ‘aromantisch’ ontdekt.

Ongelofelijk veel boeken en films draaien maar om één ding, of eigenlijk om twee dingen: seks en/of liefde. Het lijkt soms wel alsof iedereen alleen maar daar mee bezig is. Dat is natuurlijk niet zo, want er zijn ook aseksuele mensen! Gelukkig zijn er een paar prachtige boeken die juist daar over gaan, zoals Dunk [https://queerboeken.nl/boeken/dunk/] en natuurlijk Liefdeloos. Oseman heeft een prachtig boek geschreven waarin ze de worsteling van Georgia op een mooie manier invoelbaar maakt. Het is daarmee een geslaagde ya-roman over aseksualiteit dat voor sommigen herkenbaar zal zijn en voor anderen erg leerzaam.

Terug naar alle boeken