Queer boeken
Kartonnen dozen - Tom Lanoye
Terug naar alle boeken
Jongen-jongen FictieLezen voor de lijst
Tom Lanoye

Kartonnen dozen

Uitgeverij: Prometheus
ISBN 9789044621235

Veel scholieren vinden het lastig om mooie boeken te vinden voor hun literatuurlijst. Maar met boeken zoals Kartonnen dozen is het ‘verplicht lezen’ zeker geen straf: deze mooie autobiografische roman is het perfecte voorbeeld dat een boek leuk én literair tegelijkertijd kan zijn. De Vlaamse schrijver Tom Lanoye vertelt hierin over de enorme verliefdheid van een jongen voor zijn vriend en klasgenoot Z., een langdurige liefde waar je ook als lezer van gaat genieten.

Als Tom tien jaar oud is, gaat hij naar een Christelijk kamp. Daar ontmoet hij Z., een jongen die toevallig bij hem om de hoek woont. Tom is onder de indruk, maar niet meteen verliefd. Dat gebeurt pas op de middelbare school. Tom kan zijn ogen niet afhouden van Z. en zijn gespierde lichaam, ze gaan dan ook een belangrijke rol spelen in zijn fantasieën tijdens het masturberen. De verlangens van Tom worden groter en groter, ze resulteren in zoenspelletjes en vrijpartijen. Maar toch blijft de vraag: heeft Z. wel dezelfde gevoelens als Tom?

Het is misschien goed om te zeggen dat de zinnen van Lanoye soms erg literair, oftewel moeilijk zijn. Maar dat is vooral een kwestie van wennen: na een aantal pagina’s ben je volledig opgenomen in het verhaal. Verder is het boek zeker niet overdreven ingewikkeld: als lezer hoef je niet te zoeken naar verborgen betekenissen, maar heb je genoeg aan de prachtige woorden van Lanoye. De schrijver is een echte bestsellerauteur en van Kartonnen dozen zijn er dan ook talloze exemplaren verkocht. Geen van die mensen zal spijt hebben van die aankoop.

Terug naar alle boeken