Queer boeken
Joris trekt een jurk aan - Jeroen Hoogerwerf
Terug naar alle boeken
Gender Liefde 7+
Jeroen Hoogerwerf

Joris trekt een jurk aan

Illustraties door: Géwout Esselink
Leen dit boek
Uitgeverij: Levendig Uitgever
ISBN 9789083306605

Joris, Ahmed en Aissa vinden een trouwjurk op zolder. Joris trekt hem aan en vindt de jurk eigenlijk best fijn zitten. En dan gaat Ahmed door zijn knieën en vraagt Joris ten huwelijk! Aissa speelt het bruidsmeisje en de kinderen gaan trouwfoto’s maken in de speeltuin. Daar geven de twee jongens elkaar ook een zoen. Maar dan komen er ineens oudere jongens aan en die beginnen hen te pestten. Joris snapt het niet: als je je verkleedt, ben je toch niet meteen homo?

Joris trekt een jurk aan is geschreven door Jeroen Hoogerwerf, die niet alleen schrijver maar ook uitgever is bij Levendig Uitgever. Deze uitgeverij heeft als doel om kinderen te ondersteunen in hun sociaal-emotionele en persoonlijke ontwikkeling. Het boek over Joris is daar een mooi voorbeeld van: op een liefdevolle, vanzelfsprekende manier wordt er over seksualiteit en gender gesproken. De ouders van de personages reageren steevast begripvol en er wordt bijvoorbeeld ook nergens moeilijk gedaan over zoiets als bloot zijn. De vrolijke, liefdevolle illustraties van Géwout Esselink sluiten hier perfect bij aan.

Ook is er veel aandacht voor (culturele) diversiteit, met onder andere twee moeders en kinderen van kleur. Kinderen kunnen het boek erg goed zelf lezen, maar het kan ook klassikaal voorgelezen worden. Er zitten namelijk meerdere scènes in die aanleiding kunnen geven tot een mooi gesprek in de klas. Zo worden de jongens in de speeltuin uitgescholden voor homo en vraagt Joris aan zijn moeders of het vreemd is dat hij als jongen een jurk wil aantrekken.

TIP!
Joris trekt een jurk aan is onderdeel van een reeks over relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen. Andere boeken uit deze reeks zijn Joris is zijn navel kwijt en Aissa wil trouwen. Ook daarin worden onderwerpen als genderstereotypen en seksualiteit met warmte en openheid besproken.

Terug naar alle boeken