De Finse schrijfster Marja Björk schreef Jongen, een boek dat je makkelijk in één avond kunt uitlezen. Met 128 pagina’s is het dan ook eerder een novelle dan een roman, maar toch zit er erg veel in. Anders zijn dan je klasgenoten, onbegrepen worden door je moeder, problemen op school, eenzaamheid, moeizame relaties – Björk behandelt het allemaal. Soms gaat het dan ook wel wat snel, maar Jongen is een helder en toegankelijk verhaal. Een mooi boek over een kind dat opgroeit in het verkeerde lichaam.
De hoofdpersoon uit Jongen is als Marion geboren in het lichaam van een meisje. Maar hij wil Makke heten, kort haar dragen, met de jongens skaten en vooral géén meisje zijn. Hij heeft daardoor geen gemakkelijke jeugd: hij voelt zich onbegrepen en komt zowel thuis als op school steeds maar weer in de problemen. Op een bepaald moment wordt zelfs de politie erbij gehaald. Maar als zijn moeder op internet het woord ‘transseksueel’ tegenkomt verandert alles. Eindelijk vallen de puzzelstukjes op hun plek en is er weer hoop voor Makke.
Eigenlijk valt dit boek onder non-fictie: het is namelijk het ware verhaal van de zoon van de schrijfster. Maar ze wilde geen saaie biografie schrijven waarin ze aan de hand van feiten of gebeurtenissen de levensloop van haar zoon zou vertellen. Ze wilde juist een boek schrijven waarin je heel dichtbij de hoofdpersoon zou komen. Dat is haar gelukt: door vanuit Makke te schrijven leer je hem goed kennen én begrijpen.