Queer boeken
Jamie tegen de wereld - L.D. Lapinski
Terug naar alle boeken
Gender 11+
L.D. Lapinski

Jamie tegen de wereld

Uitgeverij: De Fontein
ISBN 9789026167164

Toen de elfjarige Jamie uit de kast kwam als non-binair, moest hun omgeving eerst eventjes wennen. Maar al snel was iedereen eraan gewend en inmiddels is alles best oké. Totdat Jamie een middelbare school moet kiezen. In de regio waar hen woont zijn er maar twee scholen, een jongens- en een meisjesschool. Omdat niemand over Jamie lijkt na te denken, besluit hen het heft in eigen handen te nemen. Samen met hun twee beste vrienden gaat hen de strijd aan met de wereld vol hokjes!

De ondertitel laat meteen zien waarom dit boek zo bijzonder én belangrijk is: 11 jaar en non-binair. Er zijn vrijwel geen boeken over dit thema voor deze leeftijdsgroep, dus Jamie tegen de wereld is een aanwinst voor iedere schoolbibliotheek! Het laat zien hoe lastig de wereld kan zijn voor non-binaire personen, maar bevat tegelijkertijd een hoopvol en hartverwarmend verhaal.

Het verhaal van Jamie wordt afgewisseld met korte non-fictie stukjes – Jamie Rambeaus Taalgids. Hierin worden verschillende begrippen, zoals LHBTQ+ en misgenderen, op een toegankelijke manier uitgelegd. Het boek is daarmee leerzaam voor jong én oud.

TIP!
In het boek organiseert de school van Jamie een School-Pride: een groot feest voor kinderen en hun ouders waarop geld wordt ingezameld voor een goed doel. Iedereen verkleedt zich in regenboogkleuren, er is een tweedehandsboekenkraam, een chocoladefontein, je kunt je laten schminken en een dragqueen leest voor aan de jongste kinderen. Laat je inspireren en organiseer ook een echte School-Pride!

Terug naar alle boeken