Queer boeken
In het diepe - Kate Davies
Terug naar alle boeken
Meisje-meisje Fictie
Kate Davies

In het diepe

Vertaald door: Onbekend
Leen dit boek
Uitgeverij: Orlando
ISBN 9789493081116

In het diepe doet erg denken aan Bridget Jones – de boeken van Helen Fielding die vooral bekend werden door de verfilmingen met Renée Zellweger in de hoofdrol. Er zijn veel overeenkomsten, zoals een onhandige hoofdpersoon midden in een quarterlifecrisis, een wanhopige zoektocht naar liefde en een overvloed aan pijnlijke, ongemakkelijke situaties. Maar er is één groot verschil: de hoofdpersoon in dit opvallende debuut van de Britse Kate Davies is lesbisch. Pas als je dit hilarische boek hebt gelezen, weet je hoe erg je een literaire romcom over een lesbisch meisje hebt gemist.

Het leven van de 26-jarige Julia staat een beetje stil. Vooral op seksgebied: ze heeft al vier jaar geen seks gehad! En als ze dan (eindelijk) weer eens seks heeft, wordt ze ervan beschuldigd dat ze de penis van haar date heeft gebroken. Als er op een feestje met haar geflirt wordt door een lesbische vrouw, weet ze hoe het komt dat het haar nog niet gelukt is om bij een man liefde of goede seks te vinden. Ze valt op vrouwen. Julia duikt meteen de wereld van de lesbische seks in, maar hoe moet dat eigenlijk? Gelukkig zijn er genoeg vrouwen die het haar wel willen leren. Zoals Sam, een ongelofelijk knappe kunstenares. De twee krijgen meteen een relatie, maar al snel blijkt dat Sams beeld van de liefde heel anders is dan die van Julia…

Veel lesbische boeken gaan over één monogame, ware liefde. In het diepe laat eens iets anders zien: de lesbische scene van de vrije liefde. Het boek bevat daarvoor ook veel seks. Dat is natuurlijk altijd een uitdaging voor schrijvers, maar Davies heeft er totaal geen moeite mee. Haar seksscènes zijn dan ook bijzonder goedgeschreven, zonder schaamte en heel open. Het boek is daarnaast erg grappig: het heeft een constante vrolijke ondertoon en op iedere pagina staat minstens één goede grap. In het diepe is één van de meest hilarische lesbische romans die ooit is geschreven.

Terug naar alle boeken