Queer boeken
Ik denk dat ik ontvoerd ben - Pim Lammers
Terug naar alle boeken
Gender Liefde 11+
Pim Lammers

Ik denk dat ik ontvoerd ben

Illustraties door: Sarah van Dongen
Leen dit boek
Uitgeverij: Querido
ISBN 9789045127897

Racen met een oom in een rolstoel, een huisdier dat eindelijk ook op de familiefoto mag, een oma die mee moet zwemmen in het koude water, een jongen die oefent voor zijn opa’s begrafenis – Ik denk dat ik ontvoerd ben bevat allerlei bijzondere gedichten over het thema ‘familie’. Pim Lammers beschrijft de gevoelens van kinderen trefzeker en met veel humor. De gedichten zijn soms grappig, soms ontroerend en soms zelfs allebei. Ze kunnen bovendien gezien worden als ‘gespreksgedichten’: ze vormen een fijne, toegankelijke manier om in de klas een gesprek te beginnen over uiteenlopende onderwerpen.

Hoogtepunt van de bundel zijn natuurlijk de vele queer gedichten. Zo is er een gedicht over twee verliefde jongens, komt een meisje bij haar opa uit de kast en passeren verschillende regenbooggezinnen de revue. Ook is er een tante die geen man of vrouw is – op een hele natuurlijke manier legt dit gedicht voor jong én out uit wat ‘non-binair’ betekent. De vrolijke, kleurrijke illustraties Sarah van Dongen maken de diversiteit compleet: de personages komen volledig tot leven en elk kind zal zichzelf of diens familie kunnen herkennen in een van de tekeningen.

TIP! De bundel is het poëziedebuut van schrijver Pim Lammers, die in 2022 de Boer Boris Premie ontving voor zijn inspanningen voor een diverser kinderboekenlandschap. Ook in zijn eerdere boeken schrijft hij op een toegankelijke en vanzelfsprekende manier over gender- en seksuele diversiteit, zoals in Het lammetje dat een varken is en Ridder Roa en de gevaarlijke draak.

Terug naar alle boeken