Queer boeken
Ik ben - Sam Bettens
Terug naar alle boeken
Gender neeNon-fictie
Sam Bettens

Ik ben

Vertaald door: Lot Louis Veelenturf
Uitgeverij: Das Mag
ISBN 9789493248878

Sam Bettens werd in de jaren ’90 bekend als zanger van de populaire Vlaamse rockband K’s Choice. Met de band scoorde hij verschillende hits en ze vlogen de wereld over om op te treden op de grootste muziekfestivals. Maar naast rockster is Bettens nog véél meer: hij is ook schrijver, echtgenoot, Amerikaan, stiefouder, vader, brandweerman en transgender man.

In zijn autobiografische boek Ik ben bespreekt Bettens in verschillende hoofdstukken deze uiteenlopende identiteiten. Zo vertelt hij hoe het is om als Vlaming naar Amerika te verhuizen, hoe zijn muziekcarrière begonnen is en hoe leuk maar ook lastig het ouderschap als stiefouder kan zijn. Natuurlijk staat Bettens ook stil bij de zoektocht naar zijn genderidentiteit en zijn transitie. Hij vertelt over dat het kwartje pas op latere leeftijd viel, over hoe zijn ouders reageerden en dat hij veel gehad heeft aan YouTube-vloggers.

Dit eerste boek van Bettens is zeker geslaagd. Op bepaalde momenten moet je hardop lachen vanwege een grap die hij maakt, op andere momenten raak je tot tranen toe ontroerd door een anekdote over zijn vaderschap. Als je iets van kritiek moet noemen, dan is het ook dat het boek véél dikker had mogen zijn. Je hangt als lezer namelijk aan zijn lippen en wil niet dat hij stopt met vertellen. Gelukkig zegt hij in het ‘Ik ben schrijver’-hoofdstuk dat hij misschien wel verslaafd is geraakt aan het schrijven van boeken en dat de laatste zin van het boek niet de laatste zin van zijn verhaal is. Hopelijk betekent dat dat er nog meer boeken van Bettens zullen verschijnen!

Terug naar alle boeken