Queer boeken
I am your man  - Mirjam Brandenburg
Terug naar alle boeken
Gender Non-fictie
Mirjam Brandenburg

I am your man 

Uitgeverij: Aspekt
ISBN 9789059119215

I am your man van Marjan Brandenburg is een bijzonder boek: het is niet alleen een biografie, maar ook een informatieboek over een transgender persoon. Brandenburg combineert het levensverhaal van een trans man met allerlei informatie. Hierdoor is het boek niet alleen leerzaam, maar ook mooi om te lezen.

Max is man, maar geboren in het lichaam van een vrouw. Hij besluit in transitie te gaan, waardoor zijn lichaam past bij zijn daadwerkelijke gender. Brandenburg schrijft zijn levensverhaal op en vult het aan met allerlei feitelijke informatie, waaronder foto’s en operatietekeningen. Zo gaat ze uitvoerig in op de hormoontherapie en de operaties. Door de hoofdstukken heen wordt er ook steeds aandacht besteed aan een belangrijk onderdeel in ieders leven: de liefde.

Brandenburg schreef I am your man in 2010 en het is nog langer geleden dat Max in transitie is gegaan. Het is dus onontkoombaar dat het boek qua inhoud soms wat verouderd is. Onder andere wat betreft cijfers, organisaties en misschien zelfs medische ingrepen, is er in de afgelopen jaren veel veranderd. Toch verdient dit boek een plekje op deze site: het heeft namelijk een groot aantal trans mensen geholpen bij de voorbereiding op een groot en emotioneel ingrijpend proces. Een gewild, maar tegelijkertijd ook onbekend proces.

De reden dat Max heeft meegewerkt aan de totstandkoming van dit boek, was om ‘transseksuelen een handvat te geven bij keuzes in hun leven’. Daar heeft dit boek in het verleden bij meerdere mensen ook zeker voor gezorgd. En zelfs nu, ondanks de verouderde feiten, kan het dat nog steeds. Door de volledigheid van Brandenburg en de openhartigheid van Max wordt het in transitie gaan een iets minder onbekend proces.

Terug naar alle boeken