Queer boeken
Het verhaal van Benito Benin en dat van Fanny - Yolanda Entius
Terug naar alle boeken
Gender Jongen-jongen FictieLezen voor de lijst
Yolanda Entius

Het verhaal van Benito Benin en dat van Fanny

Uitgeverij: Van Oorschot
ISBN 9789028282230

Het verhaal van Benito Benin en dat van Fanny vertelt een heel ander verhaal dan de meeste andere boeken die je gelezen hebt. Zo schrijft Yolanda Entius vanuit het perspectief van een slak en geeft ze via de natuur commentaar op onze wereld. Dat werkt vervreemdend, maar laat je tegelijkertijd heel erg genieten van het lezen. Deze bundeling van twee verhalen is een aanrader, waarbij vooral het eerste verhaal een prachtige ode aan (gender-)diversiteit is.

In Het verhaal van Benito Benin raakt de jonge Lieke bevriend met een slak, Benito Benin. Het is een slak met een voor veel mensen herkenbaar gevoel: zijn buitenkant komt niet overeen met zijn binnenkant. Lieke helpt hem daarbij en Benito helpt haar. Want door deze vriendschap leert Lieke niet alleen meer over slakken, maar ook over zichzelf. Entius brengt hiermee een origineel verhaal over genderdiversiteit. Op een mooie manier koppelt ze het thema aan de natuur: slakken zijn jongen en meisje tegelijkertijd, dus hoe leg je aan een slak uit hoe dat bij ons werkt? Dat is al helemaal lastig als je er zelf ook niet veel van begrijpt.

Het tweede verhaal, En dat van Fanny, gaat over een vrouw met psychische problemen. Ze wordt opgenomen en heeft hulp nodig van haar zus. Bij haar lesbische identiteit wordt, anders dan bij het eerste verhaal, niet uitvoerig stilgestaan. Er wordt geen probleem van gemaakt of moeilijk over gedaan. Het is gewoon zo. En dat is precies hoe het onderwerp vaker benaderd mag worden in de literatuur. Net als Het verhaal van Benito Benin is dit verhaal bijzonder en vervreemdend. Maar ook hierbij geldt weer: je zult genieten van het lezen.

Terug naar alle boeken