Queer boeken
Het Transgender Boek - Guy T’Sjoen, Joz Motmans en Ilse Degryse
Terug naar alle boeken
Gender Non-fictie
Guy T’Sjoen, Joz Motmans en Ilse Degryse

Het Transgender Boek

Uitgeverij: Angèle
ISBN 9789022336151

Het Transgender Boek (2019) is een uniek non-fictieboek: aan de hand van uiteenlopende levensverhalen van trans personen, komen allerlei facetten van het onderwerp ‘transgender’ aan bod. Elk hoofdstuk bestaat uit een persoonlijk interview, gevolgd door een algemene theoretische duiding van deskundigen over onderwerpen die aan bod zijn gekomen in het interview. Het resultaat is een indrukwekkend, toegankelijk en leerzaam boek waarin er niet alleen over, maar vooral met trans personen gesproken wordt. De verhalen zijn divers en dat is dan ook de belangrijkste strekking: er zijn zó veel variaties op het thema dat iedereen voor zichzelf moet en kan invullen welk pad hij, zij of hen gaat bewandelen.

Hoe ziet het medische traject eruit? Hoe verloopt genderontwikkeling bij kinderen? Hoe vertel je het je ouders? Hoe ervaart een partner de transitie? Hoe werken hormonen? En hoe is het om je te identificeren als androgyn? Dit zijn maar een paar voorbeelden van vragen die door het lezen van Het Transgender Boek beantwoord zullen worden. Bijzonder is dat er niet alleen interviews met trans personen in staan, maar ook met bijvoorbeeld ouders of partners. De persoonlijke, vaak indringende interviews zijn opgeschreven door Ilse Degryse en de theorie is van Guy T’Sjoen en Joz Motmans. Hoewel het soms gaat over behoorlijk ingewikkelde onderwerpen, weten zij alles helder en duidelijk uit te leggen.

T’Sjoen en Motmans zijn twee bekende namen binnen de medische, universitaire en maatschappelijke wereld: T’Sjoen is endocrinoloog en diensthoofd van het Centrum voor Seksuologie en Gender van het UZ Gent, Motmans is coördinator van het Vlaamse Transgender Infopunt en docent genderstudies. Ze zetten zich beide al jarenlang in voor goede transgenderzorg en de positie van transgender mensen, in Vlaanderen én in de rest van de wereld. Het is niet alleen hun werk, ze zijn er ook persoonlijk bij betrokken: de een als trans man, de ander als gay man. Ze hebben dus niet alleen de wetenschappelijke kennis, ze kunnen zich ook makkelijk inleven in de verhalen en ervaringen van (andere) trans personen. Dat is dan ook zeker te merken tijdens het lezen van Het Transgender Boek – een absolute aanrader voor iedereen die meer wil lezen over het onderwerp.

Terug naar alle boeken