Queer boeken
Het ritme van Ramses - Femke van Oorsouw
Terug naar alle boeken
Liefde 4+
Femke van Oorsouw

Het ritme van Ramses

Illustraties door: D'Avellonne van Dijk
Uitgeverij: Wilde Haren
ISBN 97890833176314

Ramses is dol op dansen. Zodra er muziek klinkt, beginnen zijn billen meteen te bewegen. Hij kan het ook ontzettend goed, want hij heeft een fantastisch gevoel voor ritme. Er wordt wel eens gezegd dat ritmegevoel erfelijk is, maar hoe kan dat nou bij hem? Zijn twee moeders kunnen allebei helemaal niet dansen!

Door de grote illustraties en de tekst op rijm is Het ritme van Ramses een erg leuk boek om voor te lezen in de klas. Het is daarnaast een fijne toevoeging aan elke schoolbibliotheek, want het gaat over een jongetje met twee moeders. Aan de hand van een vrolijk verhaal over ritmegevoel, wordt hun gezinsvorm op een mooie manier neergezet. Ramses heeft namelijk nog een biologische vader die net als hij ritmegevoel heeft. Ze noemen hem geen papa, maar hij is wel een fijne familievriend en ook voor altijd met Ramses verbonden.

Het boek is uitgegeven door Wilde Haren, een jonge uitgeverij met een belangrijk doel: het uitgeven van boeken met illustraties die de diverse samenleving weerspiegelen. Inclusiviteit, zichtbaarheid en diversiteit zijn dan ook de norm bij hun boeken. In 2022 ontvingen oprichters D’Avellonne van Dijk en Loulou Drinkwaard een van de eerste Boer Boris Premies voor hun inspanningen om tot een diverser kinderboekenlandschap te komen.

TIP!
Na het voorlezen van Het ritme van Ramses, is het tijd voor een echte muziekles. Deel dus in de klas muziekinstrumenten uit, de claves uit het boek mogen daarbij natuurlijk niet ontbreken. Zorg voor een fijn ritme en begin maar met dansen!

Terug naar alle boeken