Queer boeken
Het nadeel van de twijfel - Ype Driessen
Terug naar alle boeken
Jongen-jongen FictieLezen voor de lijst
Ype Driessen

Het nadeel van de twijfel

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN 9789024588480

Ype Driessen is fotostripmaker: hij maakt strips met foto’s. Dat doet hij onder andere voor Het Parool en bijna dagelijks voor zijn website fotostrips.nl. Driessen maakt daarvoor voornamelijk korte stripjes met vaak een geweldige grap. Maar als maker wilde hij meer en publiceerde daarom Het nadeel van de twijfel – ’s werelds eerste autobiografische fotoroman. Deze roman bestaat dus niet uit alleen maar woorden, maar vooral uit foto’s. De talloze beelden vertellen een romanwaardig verhaal en zorgen voor een unieke leeservaring.

Ype wordt door Nico, zijn jongere vriendje, meegevraagd voor een reis naar Amerika. Maar in plaats van enthousiast te reageren, vraagt hij om bedenktijd. Voordat hij antwoord kan geven, moet Ype eerst de confrontatie aangaan met zichzelf en zijn angsten. En dat zijn er nogal wat: hij is bang om te vliegen, bang om door de mand te vallen, bang om ouder te worden, bang om auto te rijden, bang dat hij nooit een geniale fotoroman zal maken… Ype begint een slepende zoektocht naar zichzelf, maar zal het hem lukken om zijn angsten en twijfels te overwinnen?

Driessen heeft het genre van de fotoroman op de kaart gezet. Zijn boek heeft de diepgang van een roman, maar tegelijkertijd de humor van een stripboek. Het boek bevat allerlei kleine scènes waarin een leuke grap wordt verteld. Driessen rijgt deze aaneen en zorgt zo voor een vermakelijk en interessant verhaal. Of je het boek mag lezen voor je literatuurlijst durven we niet met zekerheid te zeggen, maar wat wel zeker is: Het nadeel van de twijfel ga je erg mooi vinden.

Terug naar alle boeken