Queer boeken
Het midden van de wereld - Andreas Steinhöfel
Terug naar alle boeken
Jongen-jongen FictieYA
Andreas Steinhöfel

Het midden van de wereld

Vertaald door: Tjalling Bos
Leen dit boek
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN 9789056377250

Een paar gekke, maar ontzettend lieve personages, een mysterieus landhuis als achtergrond en een zwoele, intense liefde tussen twee knappe jongens – hiermee bouwt Andreas Steinhöfel een prachtige, bijna sprookjesachtige wereld op. Zeg nou zelf: wie wil er niet worden opgenomen in zo’n wereld? Dat is precies wat het prachtige Het midden van de wereld doet: tijdens het lezen zul je volledig verdwijnen in dit poëtische boek.

De zeventienjarige Phil heeft een alles behalve normaal leven. Hij woont samen met zijn eigenzinnige moeder en zijn teruggetrokken tweelingzus Dianne in een groot, vervallen landhuis. Phil weet niet wie zijn vader is en daar wil zijn moeder ook niets over kwijt. En dan is er nog de geheimzinnige Nicholas, een nieuwe klasgenoot waar Phil meteen verliefd op wordt. Phils leven is gevuld met mysteries: wie is Phils vader? Wat voor geheimen verbergt Nicholas? Waarom is Dianne zo teruggetrokken?

Steinhöfel maakt de lezer onderdeel van het boek: door middel van zijn poëtische zinnen neemt hij je mee het boek in. Er zijn maar weinig boeken waar je je zo in kunt verliezen als in Het midden van de wereld. Haast zonder dat je het door hebt, leef je volledig mee met Phil. Eigenlijk merk je dat pas als hem iets heftigs overkomt: dan voelt het ineens alsof het ook jou, de lezer, overkomt!

De Duitse Steinhöfel schreef eerder al kinderboeken en filmscripts, maar Het midden van de wereld was zijn debuut voor jongvolwassenen. Het werd zowel binnen als buiten Duitsland een groot succes. In 2016 is er een film van gemaakt, Die Mitte der Welt. Een film met knappe acteurs en ook weer een sprookjesachtige sfeer. Zeker kijken dus, maar vergeet niet eerst het boek te lezen.

Terug naar alle boeken