Queer boeken
Het Leningrad-dieet - Wlada Kolosowa
Terug naar alle boeken
Meisje-meisje Fictie
Wlada Kolosowa

Het Leningrad-dieet

Vertaald door: Elbert Besaris
Leen dit boek
Uitgeverij: De Geus
ISBN 9789044541229

In Het Leningrad-dieet word je meegenomen naar een buitenwijk van Sint-Petersburg. Door de armoede is het leven daar niet eenvoudig, maar de twee hoofdpersonen, Oksana en Lena, hebben gelukkig elkaar. Ze kennen elkaar al hun hele leven en zijn onafscheidelijk. Maar die intense vriendschap wordt een probleem wanneer er bij beide meisjes een sterk verlangen naar meer blijkt te zijn.

Lena wordt gescout als model en verhuist naar Shanghai. Daar blijkt al snel dat het modellenleven helemaal niet zo glamoureus is als gedacht. Oksana blijft achter in Rusland en raakt in de ban van een schimmige website voor meisjes met anorexia. Aan de hand van het eten uit de tijd van de hongerblokkade in Leningrad, proberen ze af te vallen. Oksana wordt al gauw een expert op het gebied van recepten als houtlijmpudding, lerenriemsoep en graspuree. Ze hebben elkaar dus eigenlijk hard nodig, maar het wederzijdse verlangen maakt de afstand tussen hen alleen maar groter.

De Duits-Russische schrijfster Wlada Kolosowa heeft een aangrijpend coming of age-boek geschreven. Zo is het erg heftig om te lezen over het bizarre modellenwereldje en maakt vooral de afschuwelijke hongersnood in Leningrad diepe indruk. Het Leningrad-dieet zal dan ook nog lang in je hoofd blijven rondspoken. Tussen al deze schrijnende, rauwe details komt de liefde tussen Oksana en Lena langzaam naar voren. De twee meisjes ontdekken elkaars lichaam tijdens logeerpartijtjes, maar voelen allebei dat het eigenlijk niet mag. Als Lena dan ook nog eens naar Shanghai vertrekt, lijkt hun liefde helemaal gedoemd te zijn. Maar Kolosowa houdt het spannend tot op het laatste moment: krijgen de twee meisjes hun happy end?

Terug naar alle boeken