Queer boeken
Het lammetje dat een varken is - Pim Lammers
Terug naar alle boeken
Gender 4+
Pim Lammers

Het lammetje dat een varken is

Illustraties door: Milja Praagman
Leen dit boek
Uitgeverij: De Eenhoorn
ISBN 9789462911994

Op de boerderij is iets bijzonders aan de hand: een lammetje wil de hele tijd in de modder rollen! De schapen en varkens vinden dat gek, maar het lammetje zelf niet. ‘Ik ben een varkentje!’ roept hij. De boer snapt er niets van en neemt hem mee naar de dierenarts. Die onderzoekt hem even en concludeert dan: ‘Dit is helemaal geen lam, dit is een varkentje!’ De boer begint over de buitenkant, maar de dierenarts antwoordt dat dat zo gedaan is. Hij pakt een scheerapparaat voor de wol en een krultang voor het staartje. Even later kan de boer weer terug naar de boerderij met het varkentje dat nooit een lammetje was.

Het lammetje dat een varken is is het eerste Nederlandse transgenderprentenboek. Het varkentje kan gezien worden als metafoor voor iemand die in transitie gaat. Dit boek laat zien dat het helemaal niet moeilijk is om met kinderen het gesprek aan te gaan over het onderwerp transgender. Ideaal dus als gespreksopener in de klas!

TIP!
Van dit duo verscheen ook het boek De boer en de dierenarts, over de liefde tussen twee mannen. De boer uit het eerste boek is verliefd geworden op de dierenarts, maar hij is veel te verlegen en durft dat dus niet te vertellen. Gelukkig hebben de dieren een plan!

Terug naar alle boeken