Queer boeken
Het Deense meisje - David Ebershoff
Terug naar alle boeken
Gender Fictie
David Ebershoff

Het Deense meisje

Vertaald door: Lilian Schreuder
Leen dit boek
Uitgeverij: Ambo Anthos
ISBN 9789026333217

De Britse acteur Eddie Redmayne speelde een geweldige rol in The Danish Girl (2015), een film over een van de allereerste mensen die een geslachtsveranderende operatie onderging. De mooie en ontroerende film was een groot succes. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er eerst een roman was. En dat boek, Het Deense meisje, geschreven door David Ebershoff, is net zo mooi als de film.

Einar Wegener helpt zijn vrouw Greta bij het afmaken van een portret door model te staan – als vrouw. Hij trekt kousen en een jurk aan en ontdekt zo een intens verlangen bij zichzelf: hij is eigenlijk een vrouw. Greta steunt haar man en zo wordt Lili Elbe geboren. Eerst door het dragen van vrouwenkleding, later ook door geslachtsveranderende operaties.

Schrijver Ebershoff ontdekte het dagboek van Lili Elbe en raakte geïnspireerd door haar verhaal. De moedige Lili kan gezien worden als een belangrijke transgenderpionier: ze was een van eerste mensen die in transitie ging en begon zo aan een onbekend en gevaarlijk traject. Het is dan ook niet verrassend dat een schrijver geïnspireerd raakte door haar verhaal en er vervolgens een roman over schreef.

Hoewel het geen biografie is en het boek ook veel fictieve elementen bevat, is het toch belangrijk dat dit soort verhalen opgeschreven worden. Mensen als Lili Elbe mogen niet vergeten worden. Het is daarnaast alleen maar mooi dat Ebershof er een roman van heeft gemaakt. Hij beschrijft op een mooie manier de gevoelens en gedachten van Lili en die van Greta. Zij blijft trouw aan Lili, ook als ze in transitie gaat. Daarmee is dit boek ook nog eens een mooi liefdesverhaal.

Terug naar alle boeken