Queer boeken
Golden Boy - Abigail Tarttelin
Terug naar alle boeken
Gender FictieYA
Abigail Tarttelin

Golden Boy

Vertaald door: Tineke Funhoff
Leen dit boek
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN 9789021808390

Er zijn maar weinig boeken geschreven over transgender personages. Maar boeken die nóg lastiger te vinden zijn, zijn boeken waarin intersekse personages een rol spelen. Je komt ze bijna nooit tegen, al helemaal niet binnen de young adult-literatuur. Gelukkig publiceerde de Britse actrice en schrijfster Abigail Tarttelin een aantal jaar geleden Golden boy en gelukkig is dit een heel goed boek.

De titel van het boek omschrijft precies wat de zestienjarige Max Walker voor de buitenwereld is: een ‘golden boy’. Hij is knap, atletisch en slim. Niet voor niets worden alle meisjes verliefd op hem en is hij de populairste jongen van de school. Iedereen denkt dat Max het perfecte leven leidt, maar dat is niet zo. Hij houdt iets angstvallig geheim voor de buitenwereld: dat hij intersekse is, geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke chromosomen.

Het leven van Max is zwaar. Al helemaal nadat hij wordt verkracht door zijn beste vriend en zo in een diep dal belandt. Het boek wordt daardoor soms wat zwaar, maar Tarttelin vertelt het verhaal gelukkig op een fijne manier. Zo heeft ze ervoor gekozen om meerdere personages aan het woord te laten. Naast Max zelf, lees je vanuit zijn vader, moeder, broer, arts en vriendin. Bij elk personage blijft er sprake van een sterke schrijfstijl die je dwingt om verder te lezen.

Golden boy geeft op een goede manier inzicht in het leven met een intersekse-conditie. Zo zullen de geheimzinnigheid rondom zijn identiteit, zijn gevoelens en de vragen die Max zichzelf gaat stellen, zeer herkenbaar zijn voor intersekse mensen. Het boek is niet alleen verhelderend en informatief, maar ook heel intens en aangrijpend. Als lezer zul je het boek dan ook niet snel vergeten – gelukkig vooral in positieve zin.

Terug naar alle boeken